Svijet Top

Post zapalio Facebook: Juče sam ubijena!

Post koji je nedavno osvanuo na Facebooku odjeknuo je na ovoj društvenoj mreži. On je napisan iz perspektive dvije mlade argentinske turistkinje koje su ubijene prilikom posjete Ekvadoru.

Post je napisala paragvajska studentkinja Gvadalupe Akosta i na njegovom samom početku kaže: “Odbila sam da me dodiruju i oni su mi smrskali lobanju palicom. Izboli su me i ostavili da iskrvarim do smrti. Stavili su me u crnu vreću za đubre, obmotali selotejpom i bacili me na plažu gdje su me kasnije pronašli.”

Marija Koni (22) i Marina Manegazo (21) su pronađene mrtve u februaru prilikom turističke posjete Ekvadoru. Ustanovljeno je da su prije smrti bile silovane od strane dva muškarca koji su ih nakon toga mučki ubili. Post koji je napisan u njihovo ime podjeljen je više od 730.000 puta u posljednje dvije nedjelje.

Ovaj slučaj je pokrenuo debatu o tome da li bi žene trebalo da putuju same i da li se one mogu okriviti da su svojim ponašanjem izazvale ovaj strašan zločin. Ovaj post je upućen svima onima koji su ove dvije mlade žene optužili da su same krive za ono što im se desilo.

“Najgore je poniženje koje slijedi i nakon smrti”, kaže dalje u postu Gvadalupe.

Ona prekorava sve ljude koji su kritikovali ubijene devojke zato što su putovala same. Sve djevojke koje putuju same ujedinile su se na na društvenim mrežama pod haštagom “ja putujem sama” (#viajosola).

Mnogi su prigovorili da djevojke nisu putovale same i očigledno je da su oni kojima je to smetalo mislili na mušku pratnju.

Ekvadorske vlasti su uhapsile muškarce za koje se vjeruje da su izvršili ubistva.