Svijet Top

Požari bjesne u kanadskim Sjeverozapadnim teritorijama

Naredba za evakuaciju Yellowknifea u Sjeverozapadnim teritorijama označava najnovije poglavlje u užasnom ljetu zbog šumskih požara u Kanadi. Više od 20.000 stanovnika regionalne prijestolnice dobilo je rok do petka u podne da napusti grad.

Pripadnici timova za vanredne situacije pravili su protupožarne zaštitne ograde, postavljali vodove za prskanje vodom i vodene topove, i podizali su sredstva za usporavanje požara u nastojanju da spriječe da vatra stigne do grada – što je i dalje realna mogućnost u narednim danima, tvrde zvaničnici.

“Sjeverozapadni vjetar u naredna dva dana poslat će vatru u smjerovima koje ne želimo”, kazao je Mike Westwick, službenik za informiranje o požarima Sjeverozapadnih teritorija.

Povinujući se naredbi o evakuaciji od srijede, Tiffany Champagne bila je jedna od mnogih koji su nakrcali aerodrom u Yellowknifeu čekajući letove – prvi polijeće u 13 sati po lokalnom vremenu (19 sati po srednjoevropskom vremenu).

“Imam astmu, a dim od šumskog požara otežava mi da učinim bilo šta”, kazala je Champagne, koja je nosila masku za lice, za javni informativni servis CBC.

Avioprevoznici WestJet i Air Canada objavili su da povećavaju broj letova iz grada.

Od četvrtka, više od 1.000 šumskih požara gorilo je u Kanadi, uključujući oko 230 na Sjeverozapadnim teritorijama, gdje je spaljeno više od 21.000 kvadratnih kilometara zemljišta.

U Britanskoj Kolumbiji, u zapadnoj Kanadi, izdata je naredba za evakuaciju za grad West Kelown, koji je bio pod prijetnjom drugog požara.

Pored onih koji su putovali automobilom, oko 5.000 je evakuisano hitnim letovima od četvrtka uveče.

Gradonačelnica Yellowknifea Rebecca Alty upozorila je vozače koji su izlazili u kilometrima dugim konvojima da plamen zaobilazi rubove autoputeva i da će naići na ograničenu vidljivost jer gust dim pretvara nebo u narandžasto.

Ekipe su krenule da postave protivpožarne barijere jer se jedan požar približio na 16 kilometara od Yellowknifea. Kanaderi su viđeni kako lete nisko iznad grada i hitaju kako bi se napunili vodom na obližnjem jezeru.

Stanovnica Sylvia Webster rekla je da je “mnogo drveća posječeno i postavljeni su vodovi za prskanje oko grada” kako bi se ojačala njegova odbrana.

“Možda ćemo i dalje sve izgubiti, ali to je u redu, Sve dok naši najmiliji budu sigurni, ne možemo krenuti dalje”, kazala je ona za AFP.

Premijer Justin Trudeau prekinuo je ljetni odmor u četvrtak kako bi sazvao sastanak grupu za odgovor na prirodne neseće.

Nekoliko vojnih aviona već je poslano, skupa s više od 120 vojnika da pomognu u suzbijanju vatre.

U onome što je već proglašeno najvećom evakuacijom Sjeverozapadnih teritorija ikada, pražnjenje Yellowknifea sada znači da će polovina stanovništva te teritorije u blizini Arktika uskoro biti raseljena.

Nekoliko gradova i autohtonih zajednica već je pod naredbom za evakuaciju.

Kanadska vojska u ponedeljak je počela da prevozi stanovnike manjih udaljenih zajednica u regiji na sigurno, nakon što su putevi zahvaćeni plamenom.

Za mnoge je to bio drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da su bili primorani na evakuaciju.

Slike podijeljene na društvenim mrežama i na kanadskoj televiziji prikazuju velike dijelove izgorjele šume. Evakuirani su prijavili da su vidjeli napuštena vozila i spaljene leševe divljih životinja, uključujući medvjede, na cestama.

Automobili i kamioni stigli su u centre za evakuaciju u Alberti – udaljenoj najmanje 1.150 kilometara – s otopljenim farovima i oguljenom bojom.

Naučnici tvrde da globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskim faktorom pogoršava prirodne opasnosti, čineći ih učestalijim i smrtonosnijim.

Yellowknifea je drugi veliki kanadski grad evakuiran zbog šumskih požara nakon što je 100.000 stanovnika Fort McMurraya u srcu Alberte koja proizvodi naftu i plin praseljeno u 2016. godini.

U ovoj su godini evakuirana i predgrađa Halifaxa na obali Atlantika.

Požari su se ove sezone proširili širom Kanade izuzetnim intenzitetom, uništavajući 13,7 miliona hektara, saopćio je Kanadski međuagencijski centar za šumske požare. Četiri osobe do sada su poginule, prenosi AFP.