Svijet Top

Rusija napala ukrajinsku dunavsku luku Izmail uoči susreta Putina i Erdogana

Rusija je tokom noći pokrenula zračni napad na jednu od najvećih ukrajinskih luka za izvoz žitarica, saopćili su ukrajinski zvaničnici, nekoliko sati prije nego što bi ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan trebali održati razgovore.

Ukrajinske zračne snage pozvale su mještane luke Izmail, jedne od dvije glavne ukrajinske luke za izvoz žitarica na Dunavu u regiji Odese, da potraže sklonište u ponedeljak poslije ponoći. Neki ukrajinski mediji javili su o zvucima eksplozija u tom području.

Putin i Erdogan trebali bi se sastati u ponedjeljak u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju, dok Ankara i Ujedinjene nacije nastoje oživjeti crnomorski sporazum o izvozu žitarica koji je pomogao u ublažavanju globalne prehrambene krize. Ankara je razgovore nazvala ključnim za sporazum.

Rusija je napustila sporazum u julu – godinu dana nakon što je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske – žaleći se da se njen sopstveni izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama i da ne ide dovoljno žita u zemlje kojima je potrebno.

Nakon odustajanja od crnomorskog sporazuma o žitu, Moskva je pokrenula česte napade na luke na Dunavu, koje su otada postale glavna ruta Ukrajine za izvoz žitarica.

Napad u ponedjeljka – čiji razmjeri nisu odmah poznati – uslijedio je nakon ruskih udara u nedjelju na drugu veliku dunavsku luku Reni, u kojima je oštećena infrastruktura luke, i najmanje dvije osobe su povrijeđene, prenosi Reuters.