Svijet Top

Rusija pokrenula zračne napade širom Ukrajine tokom noći

Rusija je pokrenula zračne napade širom Ukrajine tokom noći, ciljajući prijestolnicu Kijev i gradove od istoka do zapada, dok je veći dio zemlje proveo noć uz nekoliko sati uzbune na zračni napad.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je da su, prema preliminarnim informacijama, sistemi protuzračne odbrane Ukrajine oborili 28 od 30 dronova iranske proizvodnje Shahed koje je Rusija lansirala.

“Naše snage i protuzračna odbrana identifikovale su i uništile dvadesetak neprijateljskih ciljeva u zračnom prostoru oko Kijeva”, saopćio je Sergej Popko, zapovjednik kijevske vojne administracije na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Još jedan masovni zračni napad na prijestolnicu”, napisao je Popko.

Vojna uprava Lavova, grada od oko 700.000 ljudi i 70 kilometara od granice s članicom NATO-a Poljskom, saopćila je da je Ruska vojska pogodila “kritičnu infrastrukturu” u gradu, što je izazvalo požar.

Sudeći po preliminarnim izvještajima, nije bilo žrtava.

Jurij Malaško, načelnik vojne administracije regije Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, naveo je na Telegramu da je ruski napad imao za cilj telekomunikacionu infrastrukturu i poljoprivredno zemljište.

U Zaporožju nije bilo prijavljenih žrtava.

Najviša ukrajinska vojna komanda saopćila je da je Rusija ispalila sedam projektila u napadu na Zaporožje, prema preliminarnim izveštajima.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje. Nije bilo nikakvih komentara iz Rusije.