Svijet Top

Sahranjen Aleksej Navaljni

Uz jako policijsko prisustvo, hiljade ljudi oprostilo se u petak od Alekseja Navaljnog na njegovoj sahrani u Moskvi nakon još neobjašnjive smrti prije dvije sedmice u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji.

Služba je uslijedila nakon borbe s vlastima oko predaje tijela najžešćeg kritičara predsjednika Vladimira Putina. Njegove pristalice kažu da je nekoliko crkava u Moskvi odbilo da održi službu za čovjeka koji se borio protiv službene korupcije i organizirao velike proteste. Brojni zapadni čelnici okrivili su ruskog lidera za njegovu smrt, što je Kremlj energično odbacio.

Tim Navaljnog na kraju je dobio dozvolu od crkve ikone Majke Božije, koja je u petak bila okružena barijerama za kontrolu mase.

Kada je njegov kovčeg izvađen iz mrtvačkih kola i unesen u crkvu, publika koja je čekala napolju prolomila je aplauz poštovanja, a zatim skandirala: “Navaljni! Navaljni!”

Neki su i vikali: “Nisi se uplašio, nismo ni mi!” i kasnije “Ne ratu!”

Zapadne diplomate, uključujući američku ambasadoricu Lynn Tracy, bile su među onima koji su prisustvovali, skupa s kandidatima za predsjednika Borisom Nadeždinom i Jekaterinom Duncovom. Oboje su željeli da se kandiduju protiv Putina na predstojećim predsjedničkim izborima i protivili su se njegovom ratu u Ukrajini; nijednom od njih nije bilo dopušteno da im imena budu na glasačkom listiću.

Na fotografiji iz unutrašnjosti crkve prikazan je otvoreni kovčeg s tijelom Navaljnog prekrivenim crvenim i bijelim cvijećem, a njegova majka sjedi pored njega i drži svijeću.

Otac Navaljnog također je bio prisutan, ali nije bilo jasno ko je još od njegove porodice prisustvovao. Njegova udovica, Julija Navalnjaja, prije samo dva dana obratila se Evropskom parlamentu u Strasbourgu, njegova kćerka je student na Univerzitetu Stanford, a gdje se njegov sin nalazi nije poznato.

Kovčeg je potom spušten u zemlju, saopćili su saveznici ruskog disidenta, prenosi AP.

Tags