Svijet Top

Sjeverna Koreja spremna pustiti prve turiste u zemlju nakon 2020. godine i pandemije Covid-a

Grupa ljudi iz Rusije biće prvi turisti kojima je dozvoljen ulazak u Sjevernu Koreju otkako je uvedena blokada granica zbog COVID pandemije početkom 2020. godine, navodi se u objavi ruskih pokrajinskih vlasti i turističkog vodiča, javlja Reuters. 

Sjeverna Koreja je uvela neke od najstrožih graničnih kontrola na svijetu tokom širenja COVID-a, a još uvijek se nije u potpunosti otvorila za strance.

Putovanje, koje je reklamirala agencija sa sjedištem u Vladivostoku, dogovoreno je kada je guverner ruskog dalekoistočnog regiona Primorskog kraja, koji graniči sa Sjevernom Korejom, posjetio Pjongjang radi razgovora u decembru, objavila je regionalna vlada u postu na Telegramu ove sedmice.

Četvorodnevna tura će krenuti 9. februara i uključivati zaustavljanja u Pjongjangu i na skijalištu, prema online programu.

Simon Cockerell, generalni direktor kompanije Koryo Tours sa sjedištem u Pekingu, koja nije uključena u putovanje, rekao je za Reuters da su njegovi partneri u Sjevernoj Koreji potvrdili da se ruska posjeta odvija pod posebnim okolnostima.

“To je dobar znak, ali oklijevam da kažem da će to nužno dovesti do šireg otvaranja zbog posebnih okolnosti za ovo jedno putovanje”, rekao je on. “Ali s obzirom na to da turista nije bilo četiri i više godina, svako turističko putovanje se može posmatrati kao pozitivan korak naprijed”.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se na samitu u istočnoj Rusiji u septembru prošle godine, gdje su obećali produbljivanje saradnje na ekonomskim, političkim i vojnim frontovima uprkos međunarodnim sankcijama.

Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje ograničavaju poslovanje sa Sjevernom Korejom zbog njenog nuklearnog  programa i balističkih projektila u velikoj mjeri ne utiču na turizam.

Godinu dana prije nego što je pandemija počela, Sjeverna Koreja je zabilježila porast kineskih turista koji su toj zemlji koja je u velikom nedostatku novca osigurali do 175 miliona dolara dodatnih prihoda u 2019. godini, prema procjeni NK Newsa sa sjedištem u Seulu.