Svijet Top

Snažan zemljotres pogodio Japan, naređena evakuacija zbog cunamija

Snažan zemljotres i cunami pogodili su u ponedjeljak središnji Japan i njegovu zapadnu obalu, što je izazvalo upozorenja za stanovnike da se evakuiraju, a nestalo je struje u hiljadama domova i poremetilo letove i željezničke usluge u pogođenom regionu.

Potres preliminarne magnitude 7,6 izazvao je talase od oko jedan metar duž dijelova obale Japanskog mora, a očekuje se i veći talas, javila je javna televizija NHK.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na cunami za obalne prefekture Ishikawa, Niigata i Toyama. Rusija je takođe izdala upozorenje na cunami u svojim gradovima na dalekom istoku, Vladivostoku i Nahodki.

Vlasti još uvijek procjenjuju razmjere štete i stanovnici se moraju pripremiti za još potresa, rekao je premijer Fumio Kishida u komentarima emitiranim na NHK-u.

“Stanovnici moraju biti u pripravnosti za daljnje moguće potrese i pozivam ljude u područjima gdje se očekuje cunami da se evakuiraju što je prije moguće”, rekao je Kishida.

Na snimcima koje je emitovao NHK vidi se zgrada koja se ruši u oblaku prašine u priobalnom gradu Suzu i stanovnici grada Kanazawa koji se savijaju ispod stolova dok potresi potresaju njihov dom. Potres je također potresao zgrade u glavnom gradu Tokiju na suprotnoj obali.