Svijet Top

Tenzije oko svetilišta u Jerusalimu poslije raketnih napada iz Sirije

Izraelski ratni avioni i artiljerija pogodili su ciljeve u Siriji poslije raketnih napada na Izrael iz te zemlje, u vrijeme kada su jevrejsko-muslimanske tenzije dostigle vrhunac na svetilištu u Jerusalimu gdje se održavaju istovremeni vjerski rituali.

Hiljade jevrejskih vjernika okupilo se kod Zapadnog zida grada, najsvetijeg mjesta gdje Jevreji mogu da se mole, za molitvu i službu povodom vjerskog praznika Pasaha.

U kompleksu džamije Al Aksa, trgu opasanog zidovima iznad Zapadnog zida, stotine Palestinaca molilo se u okviru svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

Stotine Jevreja također je u nedjelju obišlo kompleks Al Akse pod jakom policijskom zaštitom, a dočekani su uz zvižduke i negodovanje Palestinaca koji su se protivili njihovom prisustvu.

Broj i učestalost takvih obilazaka jevrejskih vjernika porastao je posljednjih godina, na šta podozrivo gleda mnogo Palestinaca koji strahuju da Izrael planira jednog dana da preuzme to vjersko mjesto ili da ga podijeli.

Izraelski zvaničnici kažu da nemaju namjeru da promijene dugogodišnji aranžman kojim se dozvoljava Jevrejima da posjećuju, ali ne i da se mole na tom mjestu kojim upravljaju muslimani.

Međutim u Izraelu je sada na vlasti najdesnija vlada u njegovoj historiji, a ekstremni nacionalisti drže visoke položaje.

Tenzije su porasle posljednje nedjelje oko tog svetog mjesta poslije izraelske policijske racije na džamiju.