Svijet Top

Trump se izjasnio da nije kriv za nezakonito držanje tajnih dokumenata

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjasnio se da nije kriv po federalnim krivičnim optužbama da je nezakonito držao dokumente nacionalne sigurnosti kada je napustio funkciju i lagao zvaničnike koji su ih tražili.

Trumpovim izjašnjavanjem o krivici, iznesenim pred američkim sudijom Jonathanom Goodmanom na saveznom sudu u Majamiju, počinje pravna bitka koja će se vjerovatno odvijati u narednim mjesecima dok se on bori za ponovno osvajanje predsjedništva na izborima u novembru 2024. godine. Stručnjaci kažu da bi moglo proći godinu dana ili više do početka suđenja.

Trump, odjeven u plavo odijelo i crvenu kravatu, namrštio se i zavalio u fotelju, ali nije govorio tokom 47-minutnog saslušanja.

Dozvoljeno mu je da napusti sud bez uslova ili ograničenja putovanja i nije bila potrebna gotovinska garancija. Goodman je presudio da mu nije dozvoljeno da komunicira sa potencijalnim svjedocima u slučaju.

Trumpov pomoćnik Walt Nauta, koji je također optužen u ovom slučaju, pojavio se na sudu zajedno s Trumpom, ali neće morati da se izjasni o krivici do 27. juna jer nema lokalnog advokata. I on je pušten bez plaćanja garancije i naređeno mu je da ne razgovara sa drugim svjedocima.

Pristalice su uzvikivale “Volimo Trumpa” dok je njegova povorka napuštala zgradu suda otprilike dva sata nakon što je stigao.

To je bila druga Trumpova posjeta sudnici u posljednjih nekoliko mjeseci. U aprilu se izjasnio da nije kriv po državnim optužbama u New Yorku koje su proizašle iz tajne isplate novca porno zvijezdi.

Trump je prvi bivši predsjednik optužen za savezne zločine.