Svijet Top

Tunis: U potonuću dva plovila s migrantima nestalo najmanje 27 osoba

Najmanje 27 ljudi se smatra nestalima nakon potonuća dva plovila s migrantima u blizini istočne mediteranske obale Tunisa.

Vlasti Tunisa saopćile su da je prvi brod isplovio je iz Tunisa za Italiju u petak s 37 ukrcanih ljudi, od kojih je na mjestu brodoloma spašeno 17.

U subotu su iz mora izvučena četiri tijela nakon potonuća drugog broda, piše BBC. S drugog broda spašeno je 36 ljudi, dok spasioci tragaju za troje nestalih.

Potonula plovila bila su izrađena od metalnih blokova.

Od početka marta zabilježeno je najmanje sedam sličnih brodoloma kod Tunisa, s oko 100 mrtvih ili nestalih ljudi.

Neki dijelovi obale Tunisa udaljeni su svega oko 150 kilometara od italijanskog otoka Lampeduse. Zbog svoje blizine Italiji, Tunis je prestigao Libiju kao glavno polazište za ljude koji bježe od sukoba i teškog siromaštva na Bliskom Istoku i u Africi u potrazi za boljim životom u Evropi.

U prva tri mjeseca ove godine više od 14.000 migranata, od kojih je većina iz subsaharske Afrike, zaustavljeno je u pokušaju da iz Tunisa dođu do Evrope. Brojka je pet puta veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u petak je rekla da Evropa riskira ponovni veliki val migranata koji će stići na njezinu obalu iz Sjeverne Afrike ako se ne zaštiti financijska stabilnost u Tunisu. Meloni je pozvala Međunarodni monetarni fond (MMF) i druge zemlje da brzo pomognu Tunisu kako bi se izbjegao kolaps te zemlje.