Svijet Top

U Bangladešu isključenja struje zbog toplotnog talasa

photo is taken on very hot summer day, during heat wave

Bangladeš je bio primoran da isključi struju milionima ljudi jer je  toplotni talas doveo do porasta potražnje za strujom, što je rezultiralo  nedostatkom električne energije, javlja Reuters. 

Veća upotreba pumpi za navodnjavanje od poljoprivrednika i povećanje komercijalnih aktivnosti zbog priprema za svečanosti za kraj svetog mjeseca Ramazana doprinijeli su povećanju potražnje za električnom energijom, kažu zvaničnici.

“Teško nam je da spavamo noću bez struje, a još je teže nakon cjelodnevnog posta”, rekao je Muna Kan, stanovnik grada Ašulije na periferiji glavnog grada Dake.

Nestašice struje se najviše događaju noću, pokazuju vladini podaci. Lučki grad Chittagong, zajedno sa centrom za proizvodnju tekstila, farmaceutskih proizvoda i jute Mymensingh, bili su među najteže pogođenim nestankom struje.

Prosječna maksimalna temperatura u Daki bila je 6,5 posto viša tokom zadnjih sedam dana zaključno s utorkom, u poređenju sa sedmicom prije, pokazali su vladini podaci.

Maksimalna temperatura porasla je na 42,8 Celzijusa, a zabilježena u srijedu na zapadu zemlje.

“Ljudi, posebno djeca i starci, mnogo pate. Izražavamo naše iskreno susjećanje i tugu zbog ove neizrecive patnje”, rekao je ministar energetike Nasrul Hamid u objavi na Facebooku.

Meteorološka služba upozorila je da se toplotnom talasu ne nazire kraj dok se zemlja priprema za praznik Ramazanskog bajrama na kraju ovog vikenda.