Svijet Top

U helikopterskoj ‘nezgodi’ u Siriji povrijeđena 22 američka vojnika

Dvadeset dva američka vojnika povrijeđena su u nedjelju u helikopterskoj “nezgodi” na sjeveroistoku Sirije, saopćila je američka vojska u ponedjeljak navečer, ne otkrivajući uzrok incidenta niti navodeći ozbiljnost povreda među vojnicima.

Centralna komanda američke vojske saopćila je da je deset pripadnika vojske evakuirano u ustanove višeg nivoa van regije.

Centralna komanda, koja nadgleda američku vojsku na Bliskom istoku, saopćila je da nije prijavljena neprijateljska vatra, ali je dodala da je uzrok incidenta pod istragom.

Zvaničnici Centralne komande nisu odmah odgovorili na zahtjeve za dodatnim informacijama.

U Siriji je raspoređeno oko 900 američkih pripadnika, od kojih većina na istoku, u sklopu misije borbe protiv ostataka Islamske države. Američke trupe izložene su uzastopnim napadima u posljednjih nekoliko godina od milicija koje podržava Iran.

U martu je 25 američkih vojnika ranjeno u napadima i kontraudarima u Siriji, u kojima je ubijen i jedan američki radnik po ugovoru, a drugi je ranjen.

Američke snage prvi put su raspoređene u Siriji tokom kampanje Obamine administracije protiv Islamske države, u partnerstvu s grupom koju predvode Kurdi pod nazivom Sirijske demokratske snage.

Dok je Islamska država sjenka grupe koja je vladala trećinom Sirije i Iraka u kalifatu proglašenom 2014. godine, stotine boraca još uvek logoruju u pustim oblastima gde ni koalicija pod američkim vodstvom ni sirijska vojska, uz podršku Rusije i milicija koje podržava Iran, ne vrše punu kontrolu.

Hiljade drugih boraca Islamske države nalaze se u zatočeničkim objektima koje čuvaju Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, ključni američki saveznik u toj zemlji.

Američki zvaničnici kažu da bi se Islamska država još uvijek mogla regenerirati u veliku prijetnju.

Prijetnje američkim snagama koje predstavljaju milicije koje podržava Iran podsjećaju na složenu geopolitiku Sirije, gdje sirijski predsjednik Bashar al-Assad računa na podršku Irana i Rusije i gleda na američke vojnike kao na okupatore, prenosi Reuters.