Ekonomija Svijet Top

U Iranu će biti otpušteno 4.000 radnika štrajkača u petrohemijskoj industriji

Gotovo 4.000 radnika u iranskoj petrohemijskoj industriji, koji štrajkuju zbog niskih plata i uslova rada na jugu zemlje, u ključnoj regiji za proizvodnju energije, bit će otpušteno i zamijenjeno drugim, javili su državni mediji.

“Izvjestan broj sezonskih radnika je stupio u štrajk u petrohemijskoj industriji navodeći problematične uslove”, izjavio je neimenovani visoki iranski zvaničnik zadužen za tu energetsko ekonomsku zonu u provinciji Fars.

Po njegovim riječima, oni će biti zamijenjeni novim radnicima.

Radnici u sektoru nafte i gasa u Iranu traže povećanje plata i bolje uslove stanovanja i prijevoza.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, rekao je da su neki radnički protesti bili od pomoći zemlji.

Iran je 2022. godine imao nekoliko talasa štrajkova nastavnika i vozača autobusa koji su osuđivali niske plate i visoke troškove života.

“Ovi protesti pomažu vladi i sistemu da shvate. A u nekim slučajevima kada su intervenisale odgovorne institucije, kao što je pravosuđe, otkrilo se da su radnici u pravu”, rekao je Khamenei tokom sastanka sa zaposlenima, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Specijalna energetska ekonomska zona Farsa je na jugoistoku južne provincije Bushehr gdje se nafta i gas vade iz ogromnog polja u vodama Zaljeva.

To je najveća poznata rezerva gasa na svijetu, koju Iran dijeli s Katarom. Tamo radi oko 40.000 ljudi.

U oktobru su vlasti uhapsile radnike na mitingu sindikata dok su protestovali zbog neisplaćenih plata.

Iranska privreda je od 2018. pod sankcijama koje su uvele SAD, pogođena i galopirajućom inflacijom i rekordnim padom vrijednosti valute, rijala.