Svijet Top

UNICEF – Gaza je ‘najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete’

Djeca u Gazi žive u ‘užasnim uslovima’ i regija je ‘najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete’, rekao je zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Ted Chaiban.

On je rekao da je situacija ‘išla od katastrofe do gotovo kolapsa’ od njegove posljednje posjete prije dva mjeseca.

“Ako se uslovi nastave pogoršavati, mnogi ljudi će izgubiti živote zbog sukoba plus smrti zbog bolesti i gladi”, rekao je on, prenosi Sky News.

Prilikom obraćanja nakon posjete Gazi on se prisjetio susreta s 11-godišnjom djevojčicom u bolnici u Khan Younisu koja je “skakala s prijateljima kad su ih pogodili geleri”.

“Geler je pogodio djevojčici abdomen, i doktori su joj morali ukloniti slezenu. Oporavlja se u bolnici, izolirana od svih oko sebe jer je sada imunokompromitirana u ratnoj zoni punoj bolesti i infekcija”, rekao je.

Susreo se i s 13-godišnjim dječakom koji je bio u sigurnom prostoru kada se “sve srušilo oko njega”, pri čemu mu je teško stradala ruka.

“Samo nekoliko sati nakon što smo otišli, mnoge su porodice pobjegle iz bolnice al-Nasser, jer su se borbe približavale tom području”, rekao je Chaiban, pozivajući na prestanak “rata protiv djece”.