Svijet Top

UNICEF – Porastao broj roditelja koji odbijaju da im djeca prime redovne vakcine

Vodeći stručnjaci za dječje zdravlje alarmirali su javnost zbog sve manjeg korištenja rutinskih vakcina za djecu nakon što su novi podaci pokazali da u posljednjih nekoliko godina deseci miliona djece nisu primili vakcine koje spašavaju živote, navodi AP. 

UNICEF je izračunao da oko 67 miliona djece širom svijeta između 2019. i 2021. godine nije primilo rutinske vakcine, koje mogu zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti.

Međunarodno tijelo UN-a za zaštitu prava djece saoopćilo je da je ukupna podrška vakcinama i dalje “relativno jaka”, ali nekoliko faktora sugerira da bi “prijetnja od odbijanja vakcinacije djece i dalje mogla rasti”.

Ti faktori uključuju neizvjesnost u vezi s odgovorom na pandemiju, sve veći pristup pogrešnim informacijama, sve manje povjerenja u stručnost i političku polarizaciju, navodi se u novom izvještaju UNICEF-a.

“Na vrhuncu pandemije naučnici su brzo razvili vakcine koje su spasile brojne živote. No uprkos ovom historijskom postignuću, strah i dezinformacije o svim vrstama vakcina kružili su jednako kao i sam virus”, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Dodala je da ne smiju dopustiti da povjerenje u rutinsku imunizaciju postane još jedna žrtva pandemije, “inače bi sljedeći val smrti mogao pokositi djecu s ospicama, difterijom ili drugim bolestima koje se mogu spriječiti.”

UNICEF poručuje da se hitno treba riješiti problem djece koja su propustila vakcinaciju kako bi se “spriječilo izbijanje smrtonosnih bolesti”.