Svijet Top

USAID privremeno obustavio pomoć u hrani regiji Tigray u Etiopiji

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) objavila je u srijedu privremenu obustavu pomoći u hrani regiji Tigray u Etiopiji.

Iako je ovaj potez opisala kao “tešku odluku”, administratorica USAID-a Samantha Power rekla je da je agencija nedavno otkrila da je pomoć u hrani koja je bila namijenjena ljudima koji se bore s glađu, preusmjeravana i prodavana na lokalnom tržištu, navodi Reuters.

“Agencija je proslijedila slučaj svom Uredu glavnog inspektora, koji je pokrenuo istragu i poslao čelnike svog Ureda za humanitarnu pomoć u Etiopiju prije nego što je odlučio privremeno obustaviti pomoć u hrani”, rekla je Power.

Ona je naglasila da je američka vlada iznijela svoju zabrinutost dužnosnicima etiopske savezne vlade i Privremene regionalne uprave Tigraya, te da su dužnosnici izrazili spremnost sarađivati sa SAD-om na identificiranju i pozivanju na odgovornost.

Rekla je da je USAID “spreman” ponovo pokrenuti program nakon što se uspostave snažne mjere nadzora i da ima povjerenja da će pomoć stići do ciljane ranjive populacije.