Svijet Top

Vrhovni sud Rusije proglasio ‘međunarodni LGBT pokret’ ekstremističkom organizacijom

Vrhovni sud Rusije proglasio je ono što naziva “međunarodnim LGBT javnim pokretom” ekstremističkom organizacijom i zabranio njene aktivnosti širom zemlje. 

Odluka je donešena nakon apelacije ministarstva pravde, iako organizacija kao takva ne postoji kao pravno lice.

Ročište je održano iza zatvorenih vrata, ali je novinarima dozvoljeno da čuju odluku suda.

“Od optuženih niko nije bio prisutan na ročištu”, saopćio je Vrhovni sud Rusije.

Ustav Rusije promijenjen je prije tri godine kako bi jasno stavio do znanja da brak znači zajednicu muškarca i žene. Istospolne zajednice u Rusiji nisu priznate.

Urednik BBC-a za Moskvu navodi da je uoči presude pitao Sergeja Trošina, općinskog zastupnika u Sankt Peterburgu koji se prošle godine izjasnio kao homoseksualac, kakav će efekat to imati.

“Mislim da će to značiti da bi svako koga država smatra LGBT aktivistom mogao dobiti dugotrajnu zatvorsku kaznu zbog učestvovanja u ‘ekstremističkoj organizaciji’, objasnio je on. “Za organizatora takve grupe zatvorska kazna će biti još duža.”

On navodi da je ovo samo nastavak kontinuirane represije ruske vlasti.

“U ruskoj LGBT zajednici vlada panika. Ljudi užurbano emigriraju. Prava riječ koju koristimo je evakuacija. Moramo se evakuirati iz vlastite zemlje. To je užasno”, rekao je Trošin.

Posljednjih godina ruska LGBT zajednica je pod sve većim pritiskom vlasti.

Godine 2013. usvojen je zakon kojim se zabranjuje “propaganda među maloljetnicima netradicionalnih seksualnih odnosa”.

Prošle godine su ta ograničenja proširena na sve starosne grupe u Rusiji.

Reference na LGBT osobe su izbrisane iz knjiga, filmova, reklama i TV emisija.

Ranije ovog mjeseca, jedan ruski TV kanal je izbrisao dugine boje iz južnokorejskom pop video spota, kako bi izbjegao optužbe za kršenje zakona o “gay propagandi”.

Pod Vladimirom Putinom, Kremlj je prihvatio ideologiju usredsređenu na konzervativno razmišljanje i “tradicionalne porodične vrijednosti”.

Vlasti prikazuju LGBT aktivizam kao nešto inherentno zapadno i neprijateljsko prema Rusiji. Pritisak na LGBT zajednicu predstavlja se kao ‘sredstvo za odbranu moralnog tkiva Rusije’.

I da li je  ovaj potez vlasti potencijalni način da se pobjedi na izborima?

“Mislim da je ročište povezano sa predsjedničkim izborima narednog marta”, smatra Sergej Trošin te dodao da vlasti u Rusiji stvaraju vještačkog neprijatelja.

“Kažu ‘mi se borimo protiv Zapada’. Bitka sa LGBT osobama se uklapa u ovu antizapadnu retoriku. Borba i protiv Zapada i LGBT zajednice je popularna među konzervativnim, antizapadnim dijelom društva. Tako da će ova tema biti u fokusu uoči izbora”, smatra Trošin. 

Za sada zastupnik Sergej Trošin ostaje u Rusiji. Ali on nema iluzija.

“U prošlosti sam mnogo pričao o pravima LGBT osoba. Moguće je da će ovo biti dovoljno da se protiv mene pokrene krivični postupak. Nadam se da neće, ali ko zna. Ovo je zastrašujuće. Rusko društvo je natopljeno strahom. Sa svakom riječju vi prolazite kroz minsko polje. Ako izgovorite jednu ‘pogrešnu stvar’ to bi vas moglo strpati u zatvor na pet godina; recite nešto drugo i dobit ćete 10 ili 15 godina iza rešetaka”, objašnjava Trošin.