Izdvojeno Region Vijesti

Tadić: Istraga se proširuje na Mladićeve pomagače

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je rekao je da će svi koji su pomagali generalu Ratku Mladiću u skrivanju posljednjih 16 godina biti sudski gonjeni.

Tadić je rekao za Bi-Bi-Si da će se istražni organi pozabaviti i pripadnicima oružanih snaga Srbije ili policije, koji su mu pomagali, dodajući da je Mladić svih ovih godina uživao podršku “nekih lica u državnom sistemu”.

On je dodao da je Mladić “uživao značajnu podršku nekih zvaničnika, koja je oslabila nakon zbacivanja Slobodana Miloševića sa vlasti 2000. godine”.

Tadić kaže da su napori da se Mladić pronađe povećani kada je on preuzeo dužnost 2004. godine, a da prethodne vlasti u Srbiji nisu nikad ozbiljno pokušale da nađu bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS.

“Mladić ima mnogo rođaka, ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama u regionu, BiH, Makedoniji. To je značajno otežavalo istragu”, rekao je Tadić.

Tadić insistira da će Mladić biti prebačen u Hag uprkos žalbi njegovih advokata.

U intervjuu za Rojters, Tadić je rekao da Srbija, poslije hapšenja Mladića, želi da ubrza nastojanje da uđe u Evropsku uniju i da se obračuna s organizovanim kriminalom i korupcijom. “Uvjeren sam da ćemo zadati smrtonosan udarac organizovanom kriminalu i korupciji do kraja mandata ove administracije. Naš pravosudni i bezbjednosni sistem se ubrzano reformišu i razvijaju“, rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da Srbija, poslije hapšenja Mladića, želi da se usredsredi na hapšenje posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića. “Nakon Mladićevog hapšenja uvjeren sam da ćemo riješiti i slučaj Gorana Hadžića, ali i da ćemo moći da prebacimo veći dio sredstava sa potrage za ratnim zločincima na borbu protiv organizovanog kriminala“, naveo je Tadić.

On nije želio da govori o detaljima akcije hapšenja Mladića, dodajući da je “vjerovatnoća hapšenja bila veoma velika i da se to se konačno i desilo”. “Mi želimo da se oslobodimo balasta i demona prošlosti”, kaže Tadić i dodaje da je Mladićevo hapšenje “preduslov za istinsko i iskreno pomirenje u regionu“.

 

Srna/Informer.ba