Region Top Vijesti

Tadić: Katastrofalni propusti Vučića u Ujedinjenim narodima

Nekadašnji predsjednik Srbije smatra da je srpski predsjednik, Aleksandar Vučić, napravio katastrofalan propust tokom obraćanja u Ujedinjenim narodima (UN), jer nije jasno istaknuo da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u toj organizaciji.

“Ovo je bilo posebno bitno sada kada se ponovo podiže u međunarodnoj zajednici tema takozvanog modela dvije Njemačke, kao rešenje za Kosovo. Kada god se spomene taj model, mora se imati u vidu da su u to vrijeme obje Njemačke bile članice UN-a”, kazao je Tadić.

Prema njegovom riječima, teško je povjerovati da se radi o amaterskom propustu i takav propust mnogima u svijetu danas više sliči na namjerno otvorena vrata.

Tadić je naveo i da građani Srbije, “u buci svakodnevnih laži”, ne mogu čuti da Međunarodni sud “nikad nije donio odluku da je proglašenje neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, već je uporabio igru riječi kako bi izbjegao odgovor na postavljeno pitanje”.

Tadić smatra da “Vučić i njegov režim cijelo vrijeme podržavaju albansko tumačenje, napadajući bivšu vlast za to pitanje”.

 

Fena/Informer.ba