Region Vijesti

Tadić najoštrije osudio izjavu Jadranke Kosor

Predsjednik Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio izjavu premijerke Hrvatske Jadranke Kosor koja se zahvalila generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za komandovanje hrvatskom vojnom akcijom “Oluja”, koja je dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200 000 Srba iz Krajine.

“Smatram da je veoma važno što se svi optuženi za ratne zločine, uključujući i hrvatske generale koji su prvostepeno osuđeni, nalaze u Hagu”, naveo je Tadić u saopštenju.

On je istakao da izjava Kosorove ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske, koje pokušavaju da svoju saradnju podignu na viši nivo poslije teških sukoba iz posljednje decenije prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, a koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i protjeranih sa svojih ognjišta.

Tadić je ocijenio da se nikada ne smiju veličati ratni zločinci i istakao da predstavnici demokratske države Srbije, koja je sarađujući sa Haškim tribunalom isporučila 46 optuženih za ratne zločine, nikada to nisu činili.

“Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smeju imati za osnov veličanje onih koji su počinili ratne zločine. To je vrlo neodgovorna politika”
, zaključio je Tadić.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da je na proslavi godišnjice operacije “Oluja” uputila pozdrav generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, jer je bilo “opasno prećutkivati zahtjev predsjednika Srbije Borisa Tadića da se ne proslavlja `Oluja`”.

 

Srna/Informer.ba