Izdvojeno Region Vijesti

Tadić: Neću govoriti Republici Srpskoj šta da radi

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da njegova zemalja nema namjeru da bude hegemon u regionu i nameće bilo kome rješenja, te da se vara onaj ko misli da će on otići u Republiku Srpsku (RS) i tamošnjem rukovodstvu govoriti šta da rade.
Srbija nema namjeru da nameće riješenja ni drugim državama, niti srpskoj etničkoj zajednici koja živi u BiH. Srbi u BiH imaju svoje legitimne predstavnike, koji odlučuju o njihovoj budućnosti i bore se za svoja prava, a mi jedino možemo da pomognemo u tom dijalogu, mi tragamo za riješenjima“, rekao je Tadić sinoć za RTS.

Tadić kaže da niti slijedi Miloševićevu politiku, niti mu pada na pamet da uvuče Srbiju u takvu avanturu, te ističe da za sve međunarodne sagovornike ima jednostavan odgovor – da Srbija danas ne vodi politiku 90-ih godina, niti nameće rješenja bilo kome u regionu.

Mi samo želimo da pomognemo, baš kao i što treba da pomogne čitav svijet. Ko god misli da ću ja, kao predsjednik Srbije sada otići u RS i reći, kao što je bilo 90-ih godina: `Vi treba da uradite to-to i to`, on se veoma prevario“, naglasio je Tadić.

On je naveo da danas čitav svijet nema rješenja za iskušenja sa kojima se suočava BiH da bi bila funkcionalnija, efikasnija država i da bi postigla veći ekonomski napredak i približila se evropskim integracijama.

Tadić je ponovio da Srbija ima legitimna prava da štiti prava vlastitog naroda iz domena kulture i očuvanja vlastitog identiteta na prostoru na kojem žive u svim susjednim državama, isto kao što Srbija dopušta pravo svim regionalnim državama po pitanju njihovih etničkih zajednica u Srbiji.

Srbija nijednog trenutka ne želi, jer bi to bilo apsolutno pogubna politika, da ugrožava teritorijalni integritet bilo koje druge države i da se miješa u unutrašnja pitanja tih država. Srbija traži od svojih sunarodnika da budu lojalni građani tih država“, istakao je Tadić.

Tadić smatra da Srbija mora da ima potpuno drugačiju politiku od politike 90-ih, pa čak da napravi politički iskorak u odnosu na čitav 20. vijek.

Mi smo pravili mnoge greške sa stanovišta nacionalne politike u čitavom 20. vijeku, u globalnim, evropskim i regionalnim okolnostima. Mi moramo da napravimo jednu vrstu prekompozicije vlastite politike. Srbija ne može da bude hegemon i faktor nametanja u regionu“, rekao je Tadić.

On je dodao da nijedna država u regionu nema kapacitet da bude apsolutni lider u regionu.”To što neki žele Srbiju da predstave da vodi takvu politiku, to je iz dnevno-političkih razoga i mi razumemo njihove interese“, rekao je Tadić, dodajući da Srbija treba da se ponaša krektno prema susjedima, jer samo tako može da brani svoje legitimne nacionalne interese u regionu gdje živi srpski narod.

Srna/Informer.ba