Region Udarno Vijesti

Tadić: Podržavam Paradu ponosa!

Paradu ponosa koju aktivisti LGBT populacije organizuju u mnogim gradovima Evrope, pa i u Beogradu, treba posmatrati pre svega kao politički gest kojim jedna manjinska zajednica u našem društvu legitimizuje svoja ljudska i građanska prava zagarantovana Ustavom, ali kojim želi i da razbije negativne stereotipe i predrasude koji pripadnike ove grupe prate i otežavaju im svakodnevni život”, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Učestvovanje u ovoj mirnoj šetnji je legitimno pravo njenih učesnika i nadležni državni organi moraju da učine sve kako bi ona prošla u miru i redu i kako bi učesnici bili zaštićeni od bilo kakvog nasilja. Srbija je zemlja koja mora da obezbijedi svim svojim građanima punu ravnopravnost i bezbjednost bez obzira na nacionalnu, vijersku i političku različitost, kao i razliku u seksualnom opredeljenju – rekao je Tadić.

Prošlogodišnji beogradski Prajd pokazao je da je država odlučna da brani prava manjina, ali je milionsku štetu platio Beograd, koji su porušili huligani. Nova Parada ponosa još nije zakazana.

MUP još uvek nije razgovarao sa predstavnicima LGBT organizacija i udruženja kada je reč o organizovanju nove Parade ponosa. Treba razmišljati o svim aspektima, jer Parada nije jedina moguća aktivnost LGBT organizacija – kaže  ministar policije Ivica Dačić.

Božidar Đelić, potpredsjednik Vlade zadužen za evropske integracije, takođe podsjeća da su u pitanju osnovna ljudska prava i da njihovo poštovanje garantuju država i zakoni.

Ljudska prava su civilizacijska tekovina. Ona su neotuđiva i ne smiju biti ugrožena zbog drugačijeg političkog, vijerskog ili seksualnog opredeljenja. U Srbiji postoji i Zakon o zabrani diskriminacije. Srbija mora biti bezbjedna za sve svoje građane – kaže Đelić.

Organizatorima podrška vlasti veoma bitna

Aktivisti Boris Milićević, član GO SPS i osnivač Gej-strejt alijanse smatra da je prisustvo političara na Prajdu veoma bitno, ali ne očekuje da se Tadić pojavi na ulici sa gej aktivistima, jer se to ne dešava ni na Zapadu. Boban Stojanović iz NVO Kvirija kaže da je vrlo važno da država unaprijed preduzme korake, da se sve ne završi na deklarativnoj podršci.

 

Depo/Informer.ba

Tags