Region Udarno Vijesti

Tadić: Ponašanje Turske u BiH prirodna namjera jedne velike sile

Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je da izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da je njegovom pobjedom na izborima u Turskoj jednako dobilo i Sarajevo, predstavlja “drugačiju politiku” od one koju vodi Srbija, koja želi da njene političke pobjede budu pobjede za sve narode u BiH.

Srbija želi vrlo bliske odnose, odnose saveza i prijateljstva sa Turskom, ali kada je u pitanju BiH, Beograd želi da političke pobjede u Srbiji budu pobjede i za Srbe i za Bošnjake i za Hrvate u BiH, i da bude dobar glas i za Bruxelles, Moskvu i Washington“, rekao je Tadić sinoć za RTS.

Navodeći da je, s druge strane, Turska nezaobilazan faktor na prostoru zapadnog Balkana, Tadić je rekao da turski uticaj nije očit samo u BiH, nego i na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, kao i na Dalekom istoku, jer “turanski narodi žive od zapadne Kine do zapadne BiH”.

Tadić je rekao da je ponašanje Turske u BiH “prirodna namjera jedne velike sile”, sa kojom će i EU uskoro realizovati neke strateške odnose te dodao da bi Srbija, kada bi ignorisala tu činjenicu, pravila grešku.

On je naveo da je Turska danas 15. ekonomska sila na svijetu, nezaobilazni činilac u svim bezbjednosnim procesima, s obzirom na to da ima oko 800.000 vojnika koji predstavljaju najveću živu silu unutar NATO.

 

Informer.ba