Intervju Svijet Vijesti

Tadić: U Srbiji još ima nepristojno bogatih ljudi

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je večeras da u Srbiji i dalje postoji nepravda, odnosno nepristojno bogati ljudi, privilegovani zbog krupnog kapitala, ali da se stvari pomeraju.

Prvi put imamo hapšenje kriminalaca, drugostepene presude. Potrebno je vrijeme, treba nam i strpljenja. Ja pokušavam da doprinesem i uradim ono što jeste moja odgovornost, ali i više od toga“, rekao je Tadić gostujući u emisiji “Svedok” na Radio-televiziji Srbije.
Na pitanje da li država radi u sistemu koji formiraju tajkuni, on je kazao da svi zastupaju svoje interese, ali da se postavlja pitanje postoji li “zakonski odbrambeni sistem“. On je rekao da nema najbolje odnose sa predstavnicima krupnog kapitala.

Mislim da većina njih do svog kapitala nije došla u uslovima regularne ekonomske utakmice nego su korištili privilegovane uslove i u vrijeme Miloševića, ali i poslije 5. okobra. Ne mogu da spriječim sve zloupotrebe, nisam svemoćam, ali se trudim“, rekao je Tadić i dodao da i neke njegove odluke nisu doprinosile razrešnju situacije.
Na pitanje zašto je govorio da je kriza šansa za Srbiju, on je kazao da je mislio na šansu da se poprave stvari koje nisu funkcionisale.
To što se efekti tih popravki ne vide znači da nije postojao pristup novcu kao kod drugih zemalja koje brže grabe napred“, rekao je Tadić.
On je naveo da je Srbija imala lošu početnu poziciju na početku krize, ali da je dobro što će se ipak završiti istorijski poslovi. Predsednik Srbije je rekao da se završava pravac koridora prema mađarskoj granici, kao i prema bugarskoj i makedonskoj, ali je istakao i da zna da ti projekti neće biti završeni u rokovima koji su pre početka krize izgledali mogući.
Platićemo i poltičku cijenu jer nije završeno u predviđenom roku, ali dobra je okolnost da ćemo ipak završiti historijske poslove“, rekao je Tadić.
Govoreći o dobijanju statusa kandidata i početku pregovora sa EU, Tadić je kazao veruje da će i dalje biti uslovljavanja i dodao da će Srbija ispuniti i jedinu preostalu obavezu prema Haškom tribunalu, odnosno će uhapsiti i Gorana Hadžića.

Tadić je naglasio da će izbori oni biti slijedeće godine i istakao da će najvažnija tema biti životni standard ljudi.

Ulaskom u EU promenićemo lice Srbije
Predsjednik Srbije rekao je danas da će ulaskom u EU lice Srbije biti promenjeno, navodeći da će joj iz evropskih fondova tada biti dostupno tri i po milijarde eura bespovratne pomoći svake godine. Tadić je precizirao da je Srbiji potrebno oko deset milijardi eura da bi završila sve planirane infrastrukturne projekte u drumskom saobraćaju, železnici i poljoprivredi, što bi, uz pomoć sredstava EU, mogla da učini za samo tri godine.

Prema njegovim riječima, oporavak od poslijedica svijetske ekonomske krize i porast standarda građana izvjestan je jedino uz aktivnu podršku EU, ali i riješenost građana da pomognu sebi i državi.
Da bi građanima bilo bolje moramo da ih pokrenemo, ili možemo da svi dignemo ruke i počnemo štrajk glađu i žeđu – i bog te veselio. Ne možemo tako, moramo da aktiviramo građane“, kazao je Tadić, i poručio da će ukoliko svi ne daju doprinos oporavku od poslijedica krize Srbija i dalje biti uronjena u probleme.
Tadić je konstatovao da je najvažnije to što je Srbija “ostala na nogama” odnosno to što nije bankrotirala, što se ne može reći za neke države u samoj EU. Kako je istakao, nijedna vlada u Evropi nema idealna rešenja u sadašnjim okolnostima, ali Vlada Srbije je, između ostalog, prvi put u novijoj istoriji sebi postavila granicu do koje može da se zadužuje, i njen limit je daleko ispod granice koje su sebi dale ostale evropske države.

Tadić je ponovio da građane nije blagovremeno upozorio koliko će kriza zapravo biti teška da ne bi stvarao loše raspoloženje koje samo po sebi otežava suočavanje sa problemom, ali i priznao da su svi bili iznenađeni i nespremni za ono što se dešava, jer niko od ekonomista, pa ni oni koji danas kritikuju vladu, nije nagovestio da je kriza kakva je pogodila svijet izvjesna.
Sada nastupa drugačije ekonomsko vrijeme, svijet polako izlazi iz krize, ali ni izbliza nismo u situaciji u kojoj smo bili prije 2008. godine“, poručio je Tadić.
Prema njegovim rečima, sadašnja vlada će vijerovatno platiti političku cijenu zbog toga što neka njena obećanja, pre svega ona koja se odnose na kapitalne infrastrukturne projekte, nisu realizovana u predviđenim rokovima, ali i ocijenio da je veoma mnogo urađeno ako se uzme u obzir činjenica da se prethodnih decenija na tom polju ništa nije radilo i da je ova vlada trebalo da završava strateške projekte u ekonomski najnepovoljnijem trenutku.
Volim da saslušam analizu stručnih ljudi, ali ekonomisti moraju da budu uzdržani, jer oni su jedini bili nadležni da kažu šta nas čeka 2008. ali to nisu uradili“, rekao je Tadić, i dodao da se to odnosi i na stranke iz opozicije, koje u proteklih 15 godina ništa suštinski nisu činile da državi bude bolje.

 

Blic/Informer.ba