Svijet Vijesti

Talibani kažu da nema dovoljno dokaza da je Bin Laden mrtav

U prvoj izjavi nakon ubistva Osame bin Ladena afganistanski talibani su u utorak rekli da još nisu vidjeli dovoljno dokaza da ih se uvjeri u smrt čelnika Al-Qaide.

Kako Amerikanci nisu dali bilo kakav prihvatljiv dokaz da podrži njihovu tvrdnju, i kako drugi pomoćnici bliski Osami bin Ladenu nisu ni potvrdili ni zanijekali njegovu smrt, Islamski emirat Afganistana smatra bilo kakvu izjavu preuranjenom“, kaže se u izjavi koju je elektronskom poštom medijima poslao glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Osnivač jedne od najnasilnijih islamističkih militantnih skupina, Lashkar-e-Taiba, poručio je pak muslimanima da budu ohrabreni smrću Osame bin Ladena jer njegovo “mučeništvo” neće biti uzaludno, rekao je glasnogovornik te skupine u utorak.

Lashkar-e-Taiba, okrivljena za terorističke napade na Mumbai 2008., od vijesti o Bin Ladenovoj smrti organizira posebne molitve za njega u nekoliko gradova.

Glasnogovornik osnivača skupine Hafiza Mohameda Saida prenio je da je Said u Lahoreu sljedbenicima rekao da će “velika osoba” Osame bin Ladena nastaviti biti izvor snage i ohrabrenja za muslimane po svijetu.

Osama bin Laden je bio velika osoba koja je probudila muslimanski svijet“, rekao je u ponedjeljak Said za molitve u Lahoreu, prenio je glasnogovornik Yahya Mujahid.

Dužnosnik SAD-a je agenciji Reuters rekao, pod uvjetom da ostane neimenovan, da bi SAD mogao kasnije u utorak objaviti fotografije polaganja tijela Osame bin Ladena u more, ali da još nije donesena konačna odluka o tome, prenosi Hina.

 

 

fena/informer.ba