BiH Sport Top Vijesti

Teniseri BiH očekuju veliku podršku navijača u Stockholmu

Teniska Davis cup reprezentacija Bosne i Hercegovine 3. i 4. februara u Stockholmu, protiv domaće selekcije Švedske igra kvalifikacioni meč za ulazak u 16 najboljih reprezentacija svijeta.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine će predvoditi Damir Džumhur, 197. igrač na ATP listi, Nerman Fatić (241.), Mirza Bašić (394.) i Tomislav Brkić, 59. igrač u dublu, dok će za Švedsku igrati njihovi najbolji igrači, braća Mikael i Elias Ymer (60. i 120. ATP), Karl Friberg, (441.), Leo Borg (509.) i Andre Goransson, 65. igrač u dublu.

Teniseri BiH u Stockholmu se pripremaju od 28. januara. Ekipa je kompletirana u nedjelju dolaskom Tomislava Brkića, nakon uspješnog nastupa na Australian Openu.

– Atmosfera u ekipi, kao i odnos igrača prema obavezama su na vrlo visokom nivou kao i uvijek. Siguran sam da će nam to olakšati i pomoći da se što bolje pripremimo i da spremni dočekamo meč protiv domaćina i da pokušamo da zabilježimo pobjedu, koja bi bila ogroman uspjeh za sport u BiH – kazao je selektor reprezentacije BiH Zoran Zrnić.

Direktor reprezentacije BiH Senad Hadžimešić očekuje otvoren meč gdje će najbolji bh. teniseri tražiti svoju šansu.

– Veoma je bitno da momci budu zdravi, te da pripreme za meč koje će trajati do 2. februara, budu odrađene po planu. Iskreno se nadamo da će bosanskohercegovačka teniska reprezentacija imati podršku sa tribina od Bosanaca i Hercegovaca iz Švedske, koje ovim putem i pozivamo da dođu na mečeve 3. i 4. februara, kako bi zajedno probali osvariti historijski rezultat bh. tenisa – izjavio je Hadžimešić.

Reprezentacija Švedske je bolje rangirana od BiH. Šveđani na listi zauzimaju 13. poziciju, dok je BiH na 29. mjestu. Prva dva singl meča igrat će se u petak 3. februara, a dubl i preostala dva singl meča na rasporedu su sljedećeg dana.

Tačan raspored parova bit će poznat nakon žrijeba koji je zakazan za četvrtak, 2. februara.

Teniseri Bosne i Hercegovine izborili su učešće za kvalifikacioni meč finalnog turnira u “Davis Cup by Rakutan”, pobjedama u prošloj godini nad reprezentacijama Tunisa (Tunis) i Meksika (Široki Brijeg, BiH).

Ovo će biti treći put da je teniska reprezentacija BiH uspjela doći na samo korak od velike završnice jedinog zvaničnog ekipnog svjetskog prvenstva u tenisu. Mečevi u gostima protiv Japana 2018. godine i protiv Australije 2019. godine, nisu bili uspješni, te su te dvije reprezentacije odnijele pobjede nad bosanskohercegovačkim teniserima.

U završnoj fazi kavlifikacija nastupit će 24 reprezentacije. Pobjedničkih 12 ekipa će napredovati u grupnu fazu finala Davis Cup takmičenja, koje će se održati u septembru. Te reprezentacije će se pridružiti finalistima iz 2022. godine, Kanadi i Australiji, te Italiji i Španiji koje su dobile tzv. wild cards.

Švedski teniski savez saopštio je da su karte za mečeve u subotu (4. februara) već rasprodane, te da je za petak, 3. februara ostalo oko 200 ulaznica koje nisu prodane. Kapacitet dvorane u Kraljevskom klubu (The Royal Tennis Hall) u Štokholmu je oko 3.000 sjedečih mjesta.

U Tenskom savezu BiH očekuju veliku podršku bosanskohercegovačkih navijača. Uvjereni su da će bh. teniseri pružiti sve od sebe kako bi ostvarili pobjedu i ostvariti historijski uspjeh za bosanskohercegovački tenis i bh. sport u cjelosti.