Izdvojeno Svijet Vijesti

Teorije zavjere: Bin Laden živ ili mrtav?

Vijest da je ubijen vođa terorističke organizacije Al Qaide Osama bin Laden, koju je američki predsjednik Barack Obama saopštio u nedjelju uveče, gotovo istovremeno izazvala je brojne komentare, pa i teorije zavjere.

Brojni svjetski mediji navode da su se, kao i u vrijeme terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, pojavile pristalice teorija zavjere, koji su dovodili u pitanje istinitost objavljenih informacija, kao i sve što je bilo u vezi s tim.

Prema zvaničnoj verziji događaja, vođa Al Qaide Osama bin Laden ubijen je u noći između nedjelje i ponedjeljka u helikopterskom desantu elitne jedinice “Mornaričke foke” na objekat u Abotabadu, nedaleko od Islamabada, glavnog grada Pakistana.

Njegovo tijelo helikopterom je prebačeno na američki nosač aviona “Carl Vinson” u Arapskom moru.

Nakon identifikacije putem analize DNK-a, Bin Ladenovo tijelo je sahranjeno u moru, jer SAD nisu mogle da nađu zemlju koja bi u roku od 24 sata prihvatila da ga sahrani, ali i da bi izbjegle da grob postane mjesto hodočašća.

Nedostatak transparentnosti o ovoj akciji proizveo je brojna pitanja, kao na primjer zašto “Mornaričke foke” nisu obučene da neutrališu, ali ne i da ubiju Bin Ladena?

Osim ovog, nižu se i pitanja: Zašto nisu objavljene fotografije i snimci? Zašto je sahrana obavljena tako brzo? Zašto su Amerikanci bacili tijelo u more?

Među internet korisnicima pojavilo se više teorija, a najčešća je da je Bin Laden još živ i da je na tajnoj lokaciji. Kompanija Yahoo navodi da je na njihovom pretraživaču zabilježen veliki broj potraga za temom “Osama Bin Laden nije mrtav” i “Osama je još živ”.

Prema podacima kompanije, ovi zahtjevi najčešče su stizali iz država Oregon, Wisconsin, Sjeverna Carolina, Indiana i New Jersey.

Iranski državni mediji su javili da je “vijest o smrti lidera Al Qaide laž” i da je spuštanje Bin Ladenovog tijela u more dodatno produbilo misteriju.

Mediji isto tako navode da je mit o Bin Ladenu upotrijebljen samo za opravdanje američke okupacije susjednog Afganistana.

Prema jednoj od teorija, Bin Laden je bio “suviše krupna riba” za Amerikance pa je morao biti likvidiran.

Pojedini smatraju da su ga “Mornaričke foke” uhvatile živog i da američke tajne službe tvrde da je ubijen kako bi ga ispitivali u miru bez brige da li time krše međunarodna prava i zadržali sve eventualne informacije.

Teoriju o postojanju zavjere dodatno potkrijepljuje i nedostatak snimaka Bin Ladenovog ubistva, dok je internet stranica WikiLeaks objavila da su američke snage bile u vojnoj akademiji u mjestu Abotabadu u oktobru 2008. godine na samo nekoliko stotina metara od rezidencije Osame bin Ladena.

Druga, takođe, često pominjana verzija je i da je Bin Laden odavno umro te da je njegova smrt skrivana i instrumentalizovana.

Po toj teoriji, Bin Laden je odavno umro prirodnom smrću i to, najverovatnije između 2003. i 2007. godine pošto je već 2001. godine bio bolestan i morao je na redovne dijalize.

U posljednje četiri godine Bin Laden se nije pojavljivao na video-zapisima, dok mu je i glas na audio-porukama zvučao drugačije.

Jedna od verzija je i da je Bin Laden bio čovjek američke Centralne obavještajne agencije (CIA), čiju je zaštitu uživao do poslednjeg trenutka.

Pristalice teorija zavjere smatraju i da je američka administracija prikrivala njegovu smrt, te da je 1. maj izabran zbog predstojećih američkih predsjedničkih izbora, ili kao izgovor za “časno” povlačenje oružanih snaga iz Afganistana i Iraka.

Sve ove teorije su natjerale Baracka Obamu da odluči jučer da distribuira jednu jedinu fotografiju ubijenog bivšeg lidera Al Qaide, koja je, takođe, izazvala nova brojna pitanja kao i razvoj novih teorija zavjere.

Srna/Informer.ba