Region Udarno Vijesti

Teroristička Albanska nacionalna armija zaprijetila oružanim akcijama na sjeveru Kosova

Teroristička Albanska nacionalna armija (ANA ili AKSH) zaprijetila je oružanim akcijama na sjeveru Kosova ukoliko kosovske institucije do kraja septembra ne formiraju vojsku Kosova.

Upućujemo ultimatum premijeru i predsjednici Kosova da do 30. septembra formiraju oružanu vojsku Kosova! Ukoliko naši zahtjevi budu ignorisani, mi ćemo biti primorani da nastavimo svoje vojne akcije u sjevernom dijelu Republike Kosovo” – izjavio je Sazan Toplica, portparol ove organizacije, i dodao da je to druga šansa kosovskim vlastima.

AKSH je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova objavila privremenu suspenziju svojih aktivnosti kako bi dala šansu kosovskim institucijama da konsoliduju oružane snage Kosova” – naveo je Toplica, a prenosi “Kurir”.

Ministar policije Kosova Bajram Redžepi kaže za ovaj list da „uopšte ne pada na ovakve izjave“.

To su priče za malu djecu! Ne trebaju nam na sjeveru Kosova pojedinačni pokosovski junaci! Imamo policiju, KFOR, EULEX i vjerujem da nikakvih nemira i terorističkih napada neće biti” – naglašava Redžepi, ne isključujući sprovođenje istrage o ovoj organizaciji.

Državni sekretar u srpskom Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da ANA zapravo pokazuje „želje i namjere kosovskih vlasti“.

Smatram da bi tužilac EULEX-a morao da sprovede istragu o tome. Da vidimo šta je urađeno u poslednjih nekoliko godina kad je u pitanju ANA, jer ne postoje oni od juče” – naglašava Ivanović.

UNMIK  je Albansku nacionalnu armiju 2003. proglasio terorističkom organizacijom.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković kaže da najave terorističkih napada ANA svi treba ozbiljno da shvate, a prije svega KFOR.

ANA je već imala akcije na potezu Kosovska Mitrovica – Raška. Pre svega mislim na podmetanje eksploziva na mostu u mestu Balaban” – objasnio je Nedeljković.

 

Blin/Informer.ba