BiH Top Vijesti

Tešić i Lošić: Udarci čekićem u glavu i lomljenje noge

BIRN BIH
Na suđenju Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, koji se terete za zločin protiv ratnih zarobljenika i civila počinjen na području Vlasenice, ponovo je saslušan svjedok Halil Bećirević koji je opisao kako je premlaćen u zatvoru.

Halil Bećirević je ispričao kako ga je u martu 1993. godine u Cerskoj zarobila Vojska Republike Srpske (VRS), nakon čega je u prebačen u bolnicu u Milićima. Rekao je da su mu u bolnici stavili fiksator na nogu u koju je bio ranjen, odakle je prebačen u zatvor u Vlasenici koji se nalazio iznad zgrade suda. Bećirević je rekao da je boravio u samici i da su u zatvoru bili Ismet i Hajrudin Lokmić, Fuad Ramić, te još neki ljudi.

Dodao je kako je u zatvoru upoznao Dragišu Tešića koji je s njim ležao. Ispričao je kako su Tešić i Lošić otišli piti kada su dobili presudu, te da su nakon toga naišli pored zatvora i pričali da će ga izvesti. Potom su došli na vrata i odveli ga u dežuranu, sjeli na kauč i izvadili mu fiksator iz noge, ispričao je svjedok.

“Tu su me pretukli. Prvo su me tukli nogama, pa me Dragiša Tešić udario čekićem u glavu i bajonetom u bradu, a Rajko Lošić mi je izvadio plastično oko, protezu. Pao sam u nesvijest nakon toga. Tada mi je pukla lijeva noga u koju sam bio ranjen. Kada su me iznijeli ujutro, došao je Rajko Lošić i pitao me šta je to bilo“, rekao je Bećirević, dodavši kako su mu Ismet Lokmić i Fuad ramić kazali da ga je Lošić tukao.

Bećirević je dodao kako mu niko tada nije pružio nikakvu pomoć, a u pritvoru je ostao 36 mjeseci i izašao tek u januaru 1996. godine.

Dragiša Tešić i Rajko Lošić su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika VRS-a, a Lošić – kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica – u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda, ova dva predmeta su spojena.

Branilac Dragiše Tešića, Rade Golić, prezentirao je svjedoku tri iskaza iz istrage koje je dao pred Okružnim javnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u periodu od 2004. do 2011. godine. U iskazu datom SIPA-i, Golić je pročitao da je Bećirević kazao kako je “neko od njih dvojice, a da ne zna ko, uzeo čekić i udario ga po glavi“, podsjećajući ga da je danas kazao kako zna da je to bio Tešić.

” Poslije sam ja te filmove razmotavao ko je, šta je…“, rekao je Bećirević.

On je, na pitanje Golića, potvrdio i da je Osnovni sud u Vlasenici prije sedam godina donio presudu da mora platiti 250 maraka zbog konflikta s Tešićem.

Branilac Rajka Lošića, Petko Pavlović, pitao je Bećirevića gdje je njegov branjenik bio vojno angažovan, na šta je on odgovorio da je bio u civilnoj policiji, dodavši da je to čuo od zatvorenika. On je rekao da su ga pripadnici civilne policiji doveli u Vlasenicu, te da su nosili plavkaste uniforme. Potom je Pavlović predočio iskaz koji je svjedok dao Tužilaštvu BiH, u kojem je naveo da mu je drugo lice izvadilo umjetno oko, a ne Rajko Lošić, na šta je Bećirević rekao da stoji iza onoga što je rekao danas.

Suđenje će biti nastavljeno 12. oktobra, kada bi trebao biti saslušan prvi svjedok Odbrane Dragiše Tešića, koji danas nije mogao pristupiti zbog bolesti. Rade Golić je za svjedoka predložio i prvooptuženog Tešića, koji će biti saslušan na nekom od narednih ročišta.

BIRN BIH/Informer.ba