Politika Udarno Vijesti

Tihić: HDZ insistira podjelu djece u školama po etničkom kriteriju

Predsjednik SDA Sulejman Tihić razgovarao je sa ambasadorom Republike Francuske u našoj zemlji Rolandom Gillesom i Monitoring timom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Tema ovih razgovora bila je aktualna situacija u Bosni i Hercegovini – formiranje Vijeća ministara, implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci i evropski put naše zemlje.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara, lider SDA kazao je kako se ne slaže da bi sastanak u Brčkom trebalo da bude posljednji, bez obzira na ishod. Mi moramo nastaviti razgovarati jer Bosna i Hercegovina treba da dobije Vijeće ministara, kazao je on.

Tihić je također naglasio da je moguće postići sporazum ukoliko postoji istinska spremnost da Bosna i Hercegovina nakon pet godina okonča stagnaciju u procesu reformi i približavanja Evropskoj uniji.

Predstavnike Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope naročito je interesovala implementacije Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci i segregacija u školama, tj. sistem dvije škole pod jednim krovom.

Dejtonski sporazum jeste zaustavio rat, ali je Bosni i Hercegovini donio i Ustav suprotan evropskim konvencijama o ljudskim pravima. Nema dvojbe da se mora otkloniti svaki vid diskriminacije i neravnopravnosti građana, ali je očito da je u BiH, upravo zbog odredbi Dejtonskog ustava, nemoguće postići konsenzus.

Zato nam je neophodna pomoć međunarodne zajednice koja je kreirala i Dejton da bismo sada otklonili neke njegove nedostatke. Bh. politički subjekti moraju inicirati rješenja, ali međunarodna zajednica – Venecijanska komisija i njene druge institucije treba da sudjeluju u svim procesima i definiraju demokratske standarde i kriterije, istakao je lider SDA.

Što se tiče problema dvije škole pod jednim krovom, Tihić je izričito kazao: znate da na podjeli djece u javnim školama prema etničkom kriteriju insistira HDZ.

SDA to smatra direktnim atakom na višestoljetnu tradiciju i multietnički duh Bosne i Hercegovine i spremni smo učiniti sve kako bi segregacija u školama bila ukinuta.

 

Fena/Informer.ba