Izdvojeno Politika Vijesti

Tihić: Ključne su tri pozicije kod formiranja Vijeća ministara

Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Suljeman Tihić rekao je danas u Sarajevu da su u formiranju Vijeća  ministara BiH manje ili više sporna tri pitanja – predsjedavajućeg, ministra inostranih poslova i trećeg Hrvata u ovoj instituciji.

“Ako to budemo rješavali u paketu sa sporazumom o raspodjeli pozicija po etničkim kriterijumima u 62 državne institucije, možemo naći rješenje. Imam prijedloge nekih rješenja koji bi, prema mojoj procjeni, mogli da zadovolje sve strane”, izjavio je Tihić novinarima nakon sastanka lidera i predstavnika stranaka “platforme”, ne želivši da saopšti detalje tih prijedloga.

On je pojasnio da ne želi da iznosi te prijedloge putem medija, jer su onda osuđeni na neuspjeh.

Tihić je istakao da je juče razgovarao sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem o formiranju vlasti na nivou BiH i organizaciji sastanka “onih političkih subjekata koji mogu da obezbijede parlamentarnu većinu”.

“Dogovorili smo se da takav sastanak bude održan početkom septembra, kada imamo dva do tri termina o kojima trebaju da se usaglase predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik i Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija”
, rekao je Tihić.

On je istakao da će narednih dana biti dogovoreno ko će organizovati taj sastanak, izrazivši spremnost da ga i sam organizuje “negdje u Posavini”.

 

Srna/Informer.ba