Crna hronika Svijet Udarno Vijesti

Tinejdžeri platili 100 eura za ubistvo prijateljice zbog svađe na fejsu

Na optuženičku klupu zbog teškog ubistva sjelo je u ponedjeljak u Holandiji troje tinejdžera. Slučaj je poznat kao “Facebook ubistvo” jer je žrtva, 15- godišnja Joyce Winsie Hau, ubijena zbog svađe koja je krenula na toj popularnoj društvenoj mreži.

Suđenje je otvoreno za javnost iako su okrivljeni maloljetnici. Javni pritisak golem je i otvorio je niz pitanja o negativnom utjecaju društvenih mreža i ponašanju mladih na internetu, piše Radio Netherlands.

Optužnica troje tinejdžera u dobi od 14, 16 i 17 godina tereti da su ubistvo pažljivo isplanirali i na kraju za njega platili. Svi pripadaju kineskoj zajednici koja živi u Nizozemskoj.

Djevojka je ubijena u januaru. Izbodena je na smrt u svome domu. Okidač za ubojstvo bio je navodni trač koji je djevojka proširila na internetu o seksualnim eskapadama svoje najbolje prijateljice Polly (16).

Ovu je to toliko razljutilo da je, uz blagoslov svog dečka, odlučila da Joyce mora biti kažnjena za uvredu koju joj je nanijela.

Da bi plan proveli u djelo, angažirali su 15-godišnjeg Jinhua. Njegov je zadatak bio ubiti djevojku i to za bijednih stotinjak eura, ili čak i manje. Dogovorili su se da će “plaćeni ubojica” ubuduće moći računati na to da će mu spletkaroši platiti piće svaki put kad izađu van.

Holandsko tužiteljstvo tereti ih da su ubojstvo planirali tjednima, a dogovarali su se na fejsu i preko telefona. Mladića su informirali o tome gdje se žrtva nalazi i kamo se kreće te navodno vršili pritisak na njega da mora ubiti Joyce jer će inače i sam stradati, piše Večernji.ba

Informer.ba