Svijet Udarno Vijesti

Tinejdžerka izvršila samoubistvo zbog najavljenog sudnjeg dana

Tinejdžerka iz centralne Rusije ubila se navodno iz straha zbog najave da će 21. maja doći do smaka svijeta, što je prognozirao američki propovjednik Harold Campinga.

Porodica 14-godišnje Nastasje Zahinove rekla je da je djevojčica vjerovala da će se 21. maja dogoditi smak svijeta. Nekada živahna Nastasja je postala depresivna i povukla se u sebe. U subotu, kada je najavljen smak svijeta, ona se ubila nakon što je došla iz škole.

Nastasja je svom dnevniku pisala o tome kako je zgrožena najavljenom apokalipsom za koju je vjerovala da će izbrisati čovječanstvo.

Mi nismo pravedni, a jedino će pravedni ići u raj, dok ćemo mi ostati na Zemlji i trpjeti strašne patnje“, napisala je u dnevniku.

U oproštajnom pismu je napisala da ne želi umirati sa drugima, te da će se ranije ubiti. “Previše ozbiljno je uzela taj datum“, rekla je Nastasjina majkaLjudmila.

Policija skuplja informacije od Nastasjinih prijatelja.

Harold Camping i njegove pristalice pokrenule su kampanju u kojoj su upozoravali čovječanstvo na nadolazeći kraj svijeta. On je svoje predviđanje izveo na osnovu podataka iz Biblije. Nekoliko plakata o smaku svijeta osvanulo je i u Rusiji.

Nakon što se apokalipsa nije dogodila prošle subote, propovjednik je “promijenio ploču” i ispričao se te dodao da će kraj svijeta biti u oktobru.

Camping je rekao da se tokom vikenda vratio vjerskim spisima i da mu je “sinulo” da će Zemlja biti u Božijoj milosti još pet mjeseci, a da će potom nastati pakao.

On je dodao da se osjeća “užasno” zbog greške, ali da nema finansijski savjet za one koji su potrošili životnu ušteđevinu, vjerujući da je došao kraj svijeta.

Camping je bio predvidio da će se 21. maja pravi vjernici uzdići u raj, dok će gigantski zemljotres uništiti sve koji su ostali na Zemlji. Njegova radijska stanica potrošila je miliona dolara kampanju širenja ovog predviđanja.

Neke Campingove pristalice donirale su čitave životne ušteđevine ili su se odricale imovine sa približavanjem 21. maja. Mnogi su izrazili zaprepaštenje i šokiranost kada je 21. maj prošao bez znakova globalne kataklizme.

Na pitanje šta ima da poruči ljudima koji su potrošili sav novac jer su vjerovali da je smak svijeta blizu, Kamping je odgovorio: “Upravo smo imali veliku recesiju. Mnogo je ljudi ostalo bez posla, mnogi su izgubili kuće i nekako su svi preživjeli. Mi se ne bavimo poslom davanja finansijskih savjeta.

Camping je zaradio ogromno bogatstvo zahvaljujući svom medijskom carstvu i najavama smaka svijeta.

 

Srna/Informer.ba