BiH Izdvojeno Politika Region Udarno Vijesti

Tomislav Nikolić: Srbi iz Republike Srpske su za mene Bosanci

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da mu je žao zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima i da će se pokloniti žrtvama genocida.

On je, između ostalog, kazao i kako su za njega Srbi iz Republike Srpske Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu. Nikolić je gostovao u emisiji “Interview 20”, koju uređuje i vodi Sanela Prašović-Gadžo na BHT-u.

“Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac”, kazao je Nikolić, istakavši da će uskoro posjetiti Srebrenicu.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović ove sedmice boravili su u službenoj posjeti Srbiji gdje su razgovarali s Nikolićem te se složili da među njima više ne treba da bude nesuglasica i nerazumijevanja te da dvije države u budućnosti treba da budu još čvršće povezane i da događaji iz 20. vijeka ne smiju više nikada da se ponove.

“Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, privredni i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi da joj pomogne na tom putu. Srbija je tu uvek kada zatreba i ako postoji potreba pružiće pomoć. Ali mi bismo želeli da dva entiteta sami rešavaju svoje probleme i da sarađuju”, rekao je Nkolić nakon razgovora s Radmanovićem i Izetbegovićem.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odbio je da otputuje u Srbiju, a Nikolić je kazao na sastanku kako se nada da će uspostaviti komunikaciju s Komšićem i da više neće biti otkazivanja sastanaka između BiH i Srbije.

“Trebalo bi da se izvine i Izetbegović, Lagumdžija, Komšić…”

Politički analitičar Dušan Janjić ocijenio je da je dobro što se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izvinio  Bošnjacima za ratne zločine, ali da bi se i Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija ili Željko Komšić morali izviniti za srpske žrtve.

“Neko se, zaista, jednog časa mora izviniti i za srpske žrtve u Sarajevu. To bi morao Izetbegović, a to bi mogao i Lagumdžija, svako od njih”, rekao je Janjić Srni, navodeći da BiH, nažalost, ima rukovodstvo koje je učestvovalo u proteklom ratu i ima ratne frustracije.

On je naveo da se izvinjenjem Nikolića otklanjaju neke prepreke za međusobne političke i diplomatske posjete, što je veoma dobro, jer odnosi između Sarajeva i Beograda moraju biti unaprijeđeni.

Prema njegovim riječima, Nikolić nosi krst kao i srpska javnost i Srbija da su glavni i jedini krivci, što zloupotrebljavaju pojedini ljudi u regionu.

On je ocijenio da je Nikolić, koji i u Srbiji i u regionu važi za nekog dežurnog krivca, kao i Srbija, ovim izvinjenjem “ispunio važan zahtjev u očima političara, pa i Brisela i Vašingtona i da će od sada postati još aktivniji učesnik regionalne saradnje”.

Janjić je naveo da sada treba vidjeti da li je ovo dovoljno za hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića da se sretne sa Nikolićem, dodajući da srpsko-hrvatska tenzija već postaje opterećujuća i za javnost Srbije i za javnost Hrvatske, a može biti vrlo opasna i za BiH.

On je naveo da se ne sjeća da je kod sarajevskih političara bilo nekog unutrašnjeg otpora u doba rata, niti političkog djelovanja, na primjer Lagumdžije, protiv rata, nego naprotiv, dok je Komšić jedan od promotera ratne retorike.

“Videli ste da je odbio da dođe u Beograd. A dok je bio ambasador u Beogradu, on  je toliko zla napravio srpsko-bosanskim i bošnjačkim odnosima”, podsjetio je Janjić.

On je ocijenio da nije dovoljno da međunarodna zajednica pritiska samo Srbiju da kontroliše predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ili Zagreb da kontroliše hrvatske političare u BiH, nego neko to mora da radi i sa bošnjačkim političarima.

Vukadinović: Izvinjenje kao ispunjenje njemačkih zahtjeva

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocijenio je da je današnje izvinjenje predsjednika Tomislava Nikolića u ime Srbije za zločin u Srebrenici 1995,

iznenađujuće i da ne zna da li to “gaf” ili ispunjenje “zahtijeva njemačkih poslanika”. Vukadinović je povodom tog izvinjenja rekao agenciji Beta da su, “po oceni nemačke diplomatije, neke Nikolićeve izjave o tom pitanju (zločinu u Srebrenici) bile isuviše zapaljive i “revizionističke” u odnosu na oficijelnu sliku stvorenu na Zapadu i u haškom Tribunalu.

Posljednji njegov (Nikolićev) govor u UN dočekan je “na nož” u tim krugovima, a naročito u Sarajevu”, ocijenio je Vukadinović.

On je istakao da je vrlo vjerovatno da je Nikolić htio da izvinjenjem amortizuje kritiku i ode korak dalje od onoga što je o Srebrenici izjavljivao bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Nikolić je, smatra Vukadinović, izjavom o Srebrenici htio i da otkloni još jednu potencijalnu smetnju na putu Srbije ka dobijanju datuma za početak pregovora sa EU.

Vukadinović je ocijenio da je Nikolićeva izjava o tome da su Srbi iz Bosne i Hercegovine “Bosanci” – “samo malo trapava pošalica koja sigurno neće dobro odjeknuti u Banjaluci i u Republici Srpskoj”.