BiH Udarno Vijesti

Traga se za otrovnim čajem od čička na tržištu BiH

Da li na tržištu BiH ima čaja od korijena čička proizvođača “Herbarium” iz Pitomače (Hrvatska) biće poznato, najvjerovatnije, tek naredne sedmice.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske naredilo je u četvrtak da iz prodaje bude povučen pomenuti čaj s rokom trajanja do jula 2012. godine jer sadrži otrov atropin. Radi se o čaju koji ima oznaku 034710.

Zoran Đerić, pomoćnik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH, kazao je u petak da je nadležnim entitetskim inspekcijama izdao nalog da provjere da li ovog proizvoda ima na tržištu RS i Federacije BiH.

“Prije ponedjeljka nećemo imati te informacije. Agencija predstavlja kontaktnu tačku za BiH u sistemu brzog obavještavanja o zdravstveno neispravnoj hrani i hrani za životinje, te ukoliko postoji rizik da se na našem tržištu pronađe zdravstveno neispravna hrana, o tome obavještavamo inspekciju, koja treba da pojača nadzor. Nadležne inspekcijske organe u BiH smo o svemu tome obavijestili”, rekao je on.

Međutim, u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove ovo su demantovali, rekavši da nisu dobili obavještenje Agencije u vezi s povlačenjem čaja od čička u Republici Hrvatskoj.

“Upoznati smo sa situacijom i očekujemo informacije od pomenute agencije u vezi s ovim slučajem, odnosno informacije da li je ovaj proizvod uvezen u BiH, podatke o eventualnom uvozniku, seriji proizvoda, roku trajanja, obliku pakovanja i drugim karakteristikama na osnovu kojih bi inspektori mogli utvrditi da li je ovaj proizvod prisutan na našem tržištu, te preduzeti mjere iz svoje nadležnosti”, rekao je Pejo Đurašinović, v.d. glavnog republičkog inspektora za hranu.

Inače, konzumiranjem čak i malih količina spornog čaja može doći do trovanja atropinom, a prvi znakovi mogu da budu ubrzan rad srca, suvoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne kese. Takođe, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog pritiska, prvenstveno kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može se pojaviti gubitak pamćenja, osjećaj izgubljenosti ili uzbuđenja, dok kod djece dolazi i do povišene tjelesne temperature, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba