Svijet Top Vijesti

Tragičan ishod dočeka u Buenos Airesu: Dva smrtna slučaja, dječak u komi

Argentinska nogometna reprezentacija vratila se u utorak ujutru u Buenos Aires, nakon što je u nedjelju u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila Francusku. Lionela Messija i saigrače usred noći su na ulicama dočekale stotine hiljada navijača, a ogromno slavlje, koje u Argentini traje od nedjelje, nastavilo se u noći s utorka na srijedu, prenosi Fox News.

Igrači su autobusom krenuli kroz grad prema predsjedničkoj palati, a na ulice glavnoga grada izašlo je nekih četiri, a prema nekim procjenama i 5.5 miliona ljudi. Gomila navijača zakrčila je sve glavne saobraćajnice u gradu, a svijet su obišle fotografije nepreglednih kolona ljudi na ulicama i trgovima.

Navijači su se penjali na rasvjetne stubove, semafore i krovove autobuskih stanica na kojima su slavili, skakali i pjevali.

Nažalost, u tom slavlju jedan 24-godišnjak propao je kroz stakleni krov i ubrzo preminuo, a drugi navijač poginuo je nakon što mu se zastava, koju je imao oko vrata, zaplela za točak motocikla i udavila ga.

Petogodišnji dječak je u komi nakon što mu je na glavu pala krhotina sa spomenika na koji su se navijači penjali. HIljade navijača je lakše ili teže ozlijeđeno, a huligani su otimali policijska vozila i u njima se vozili po gradu.

Situacija je bila na rubu da izmakne kontroli u trenutku u kojem autobus s igračima više nije mogao ni naprijed ni nazad kroz ogromnu masu ljudi.

Dok je autobus prolazio ispod nadvožnjaka brojni navijači su u njega pokušali uskočiti, a neki su pritom pali i teško se ozlijedili.

Policija je nakon toga uspjela izdvojiti autobus iz mase i odvući ga na sigurno odakle su igrači prebačeni u dva helikoptera.

U letjelicama su nekoliko puta nadletjeli centar grada i potom se uputili prema predsjedničkoj palati na službeni prijem.

Kako je dan, a onda i noć odmicala, na ulicama je bilo sve više nereda. Jake policijske snage borile su se s huliganima, korišteni su i gumeni meci, a konačan broj ozlijeđenih i uhapšenih još nije poznat.

 

Fena/Informer.ba