Politika Udarno Vijesti

Transparency International: Novi pokušaj Vlade RS da oslabi nadzor nad trošenjem sredstava

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) saopćio je da osuđuje nove pokušaje Vlade Republike Srpske da ospori ulogu i rad Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.

“Prijedlog Vlade RS-a da se izvrši revizija same službe za reviziju, a sve nakon izvještaja ove službe o izvršenju budžeta RS-a koji ukazuje na mnogo veći deficit nego što je Vlada RS-a predstavila, predstavlja jasan pokušaj vršenja pritiska na Glavnu službu za reviziju i izbjegavanje bilo kakve odgovornosti Vlade RS-a za utrošak budžetskih sredstava”, stav je ove nevladine organizacije.

Navode da stavljanje službe za reviziju pod lupu Vlade RS-a predstavlja direktan udar na nezavisnost ove institucije te bi se ovakvim korakom dodatno oslabila uloga revizije, naročito imajući u vidu da se njeni nalazi ionako ne poštuju, niti su do sada primjenjivane preporuke ove institucije.

TIBiH apeluje još jednom na izvršnu vlast da se, navode, prestane miješati u rad institucija koje bi trebalo da imaju ulogu nadzora i da se omogući barem minimalan nivo nezavisnosti i nesmetan rad ovih institucija.

 

Fena/Informer.ba