BiH Izdvojeno Vijesti

Treći dan potpune obustave željezničkog saobraćaja u RS-u

Željeznički saobraćaj u Republici Srpskoj i danas je obustavljen, ne nazire se rješenje za obustavu generalnog štrajka, a sindikat insistira na utvrđivanju odgovornih za teško stanje u tom javnom preduzeću.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Zlatko Marin tvrdi da ih, od kada su stupili u štrajk, nije kontaktirao niko iz Vlade i resornog ministarstva kako bi zajedno pronašli rješenje za izlazak iz ove situacije.

A izlaz je, kaže Marin, vrlo jednostavan.

Prije 16 dana smo tražili sastanak. Predstavnici Vlade su nas ignorisali. Jednostavno se može sve riješiti – da Vlada zakaže sastanak i da pregovaramo, da vidimo šta nam mogu ponuditi kada su u pitanju naši zahtjevi”, rekao je Marin.

Ponavlja da traže da se u cijelosti ispoštuje dogovor s Vladom od 15. februara, koji je potpisao premijer Aleksandar Džombić s upavom i štrajkačkim odborom, zatim isplatu zaostalih plaća, a zadnju su dobili za januar bez toplog obroka, te naglašavaju da im je menadžment dužan i regres za 2009. i za 2010. godinu.

Najbitniji zahtjev sada im je i to da se utvrdi odgovornost za katastrofalno stanje u ŽRS-u.

Unazad dvije-tri godine konstantno smo obavještavali Vladu i Ministarstvo saobraćaja i veza o dešavanjima u ŽRS-u. Međutim, oni nisu nikada reagirali. Ubrzano su mijenjali rukovodioce, koji su dolazili u preduzeće, uvodili nas u još veću dubiozu i odlazili u udobne poslaničke fotelje”, naglašava Marin.

Resorni ministar navodi da bi radnici ŽRS-a trebalo da ispoštuju naredbu Vlade o minimum procesa rada, te poziva radnike da prekinu štrajk, jer je njime nanesena ogromna šteta ŽRS-u i privredi.

Mislim da bi svi trebali da se krećemo u zakonskim okvirima. Inspekcija je konstatirala da je ovaj štrajk u ŽRS ušao u nezakoniti tok i da bi trebali da se vratimo u poštovanje Zakona o štrajku”, navodi Nedeljko Čubrilović.

Vlada RS-a će danas sagledati i koje će dalje korake poduzeti, jer vozovi i dalje stoje, iako je uprava ŽRS-a jučer saopćila da su radnici ŽRS obavezni da od danas u 7.00 sati uspostave minimum procesa rada koji je Vlada odredila, a da će protiv svih koji ne izvrše radnu obavezu biti preduzete odgovarajuće mjere.

Čubrilović kaže da će se Vlada u ovom slučaju kretati u okviru zakona.

Znamo da ima problema u tom preduzeću i da radnici treba da traže svoja prava, ali mislim da ima drugog načina da se to riješi”, navodi on.

Ne bježi od pregovora, te tvrdi da je bilo razgovora sa Štrajkačkim odborom i da su svakodnevni kontakti s menadžentom, koji treba da ima stalnu “vezu” s sindikatima.

Trećeg dana potpune obustave rada u ŽRS-u, okupljeni radnici iz Doboja, njih više od 1.000, poručili su da očekuju dolazak inspekcije i policije i da će, ukoliko bude potrebno, pružiti i fizički otpor ali neće dozvoliti da se vozovi pokrenu dok ne ostvare svoja prava koja su zatražili od uprave preduzeća.

Drugog rješenje, kaže, nemaju, jer samo traže svoja prava, a na eventulane prijave protiv radnika, odgovorit će i oni prijavama protiv uprave.

 

Fena/Informer.ba