Svijet Udarno Vijesti

Tribunal izdao nalog za hapšenje Florence Hartmann

Međunarodni tribunal u Hagu je danas izdao nalog za hapšenje Florence Hartmann, bivše predstavnice svoje glavne tužiteljke, da bi bila upućena na izdržavanje kazne od sedam dana zatvora.

Hartmann je prvobitno, zbog nepoštovanja suda, kažnjena novčanom kaznom od 7.000 eura, ali je nije platila, te je sud danas tu kaznu pretvorio u zatvorsku.

Žalbeno vijeće Tribunala je nalog za hapšenje uputilo vlastima Francuske čija je Artman državljanka.

Sud je Hrtmann 2009. proglasio krivom za nepoštovanje suda i osudio na globu od 7.000 eura jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Prvostepenu presudu je ove godine potvrdilo Apelaciono vijeće, odbacivši žalbu Hartmann koja je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Carle Del Ponte.

Pošto Hartmann nije platila globu u dvije rate do kraja avgusta što je bio roku određen presudom, žalbeno vijeće Tribunala joj je 12. oktobra naložilo da kaznu plati do 25. oktobra ili, ako to ne učini, da do 26. oktobra obavjesti sud o razlozima.

Ona se, međutim, oglušila i o to naređenje suda.

Hartmann je, umjesto toga, uputila dva pisma predsjedniku Tribunala Patricku Robinsonu, tvrdeći da ne može da plati kaznu, uz podsjećanje da je sud, tokom postupka protiv nje 2008. godine, prihvatio da ona nema novca ni za odbranu.

Tim pismima, Hartmann je, međutim, obavijestila Tribunal da su “osobe koje su je podržavale” prikupile novac za globu i uplatile ga na račun u jednoj francuskoj banci.

Hartmann je poručila da Tribunal može sam podići novac sa tog računa za kaznu.

Tribunal je, s druge strane, insistirao da Hartmann sama, na propisan način, uplati novčanu kaznu sudu, što ona nije učinila.

 

Beta/Informer.ba