Svijet Udarno Vijesti

Tropska oluja Katja pogodila Britaniju i Irsku

Tropska oluja Katja, koja je pogodila Veliku Britaniju i Irsku, dovela je danas do zatvaranja puteva, mostova i otkazivanja sportskih događaja, a stanovnici su se suočili s najjačim vjetrom u posljednjih petnaest godina.
Meteorolozi u obje zemlje predviđaju da će zbog jačine Katje, koja je prije pretvaranja u tropsku oluju bila uragan, danas biti opasno voziti, hodati i ploviti u priobalnim dijelovima Irske, Škotske i sjeverne Engleske.

Većina trajektnih linija između Irske i Velike Britanije je otkazana, a ribarski čamci i brodići duž obala Atlantika upozoreni su da se sklone u luke, prenosi AP.

Britanska meteorološka služba saopćila je stanovništvu da se pripremi za najjači vjetar od oktobra 1996. godine, kada je uragan Lili ubio pet Britanaca i izazvao materijalnu štetu od 250 miliona dolara.

Očekuje se i da veoma obilne padavine pogode sjever Irske i centralni dio Škotske gdje su specijalne ekipe u pripravnosti kako bi pomogle u slučaju saobraćajnih nesreća, blokada puteva ili prekida električne energije.

Otkazana je današnja biciklistička trka “Tour of Britain”, a Irska je upozorena na izuzetno opasne uvjete vožnje i na eventualne priobalne poplave.

Gradovi koji su smješteni duž irske atlantske obale posljednji put su doživjeli velike poplave u novembru 2010. godine, podsjeća AP.

U Irskoj je zatvoren jedan most i nekoliko puteva zbog popadalog drveća, a oko 11.000 domaćinstava ostalo je bez struje duž granice Republike Irske sa Sjevernom Irskom, dok je u samom Dublinu bez struje ostalo 2.000 domaćinstava.

Fena/Informer.ba