Region Udarno Vijesti

Tuča monahinja u manastiru kod Vranja

Episkop vranjski Pahomije izjavio je danas da je šokiran informacijama o tuči dvije monahinje u ženskom manastiru Svete Bogorodice u selu Mrtvica u Grdeličkoj klisuri, 12 kilometara udaljenom od Vladičinog Hana.

Episkop je novinarima rekao da mu je netrpeljivosti dvije monahinje poznata, ali da nije znao da je zbog toga intervenisala policija i da je u manastir dolazila ekipa Hitne pomoći.

Teško je kada se u jednoj svetinji dogodi ovakvo zlo.  Sve što se dogodilo sada je i u rukama policije“, kazao je episkop vranjski.

Incident se dogodio u ponedjeljak uveče, kada je navodno monahinja Paraskeva (Cveta Čalaković) starješina manastira fizički nasrnula na Milicu Vidaković, čije je monaško ime Makrina.

Makrina je novinarima koje je pozvala sutradan, pokazala modrice i podlive krvi na licu, glavi i ramenima, ljekarske nalaze o povredama i drvenu letvu kojom je, kako tvrdi, monahinja Paraskeva više puta udarila.

Monahinja Makrina se požalila da mati Paraskeva sve drži pod ključem, i da joj ne dozvoljava čak ni da jede. Ona tvrdi da mati Paraskeva to radi s namjerom da bi je otjerala iz manastira, za čiji je izgled najzaslužnija.
Makrina je rekla da 20 godina monahinja i da je od toga 10 godina u manastiru Mrtvica.
Evo, da ne vjerujete sopstvenim očima. Ni vi ne možete da zapalite svijeće jer Paraskeva uvijek drži manastir zaključan“, priča Makrina i pokazuje katance na ulazu u manastir i na nekoliko drugih vrata.

Proglasila me je nepodobnom i hoće da me otjera odavde samo zato što sam cijelu sebe posvetila ovom manastiru i što me svi ljudi u selu vole i pomažu mi na svakom koraku“, tvrdi ona.

Starješina manastira mati Parasekava, međutim, ističe da sve to nije tačno i da je u stvari ona žrtva.

Ovde sam ja žrtva, a ne sestra Makrina. Ona je zlo, ona mi godinu dana prijeti da će me otjerati odavde. Na veliki četvrtak me je nazvala muslimankom i fizički napala, tako da je i policija morala da dolazi“, priča kroz plač mati Paraskeva.

Ona, takođe, ističe da ima ljekarsko uvjerenje, drvenu letvu kojom je napadnuta i kaže da za sve što joj priređuje Makrina ima svjedoke i u crkvi i u selu.

 

Blic/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Procurela i snimka te tuce snimljene od strane jednog monaha. Pogledajte : http://adf.ly/2RMr6 ( otvorite link, sacekajte 5 sekunde koje odbrojavaju u gornji desni ugao i idite na skip ad da bi pogledali video ).