Izdvojeno Region Vijesti

Tučepi: Otvoren parking “samo za bogate”

Građani Makarske, Tučepa i Brela na privatnim zemljištima uz obalu otvorili su parkinge. Iako je riječ o nesređenim, zemljanim parkinzima, cijene se kreću od 20 do 100 kuna po vozilu, a postoje i ona diskriminirajuća s oznakom – ‘samo za bogate’.

Tokom turističke sezone stanovnici uz Jadran na sve moguće načine pokušavaju zgrnuti što više novca u što kraćem roku. U tome nema ništa loše ili neuobičajeno ukoliko se poštuju svi propisi i zakonske odredbe.

Tako su širom Makarske rivijere na privatnim posjedima uz obalu otvorena parkirališta za goste koji automobilima dolaze na kupanje. Riječ je o zemljanim, neuređenim površinama, na kojima se cijene kreću od 20, pa sve do 100 kuna za cijeli dan, a lokalni poduzetnici svoja parkirališta uredno oglašavaju raznim tablama.

Tako se u Tučepima ističe parking gdje na ulazu stoji tabla na kojoj je na hrvatskom i engleskom jeziku velikim slovima istaknuto kako se radi o parkingu ”samo za bogate”, piše Net.hr.

Cijena parking-mjesta na “parkingu za bogate”  je 80 kuna za jedan sat, ali isto toliko ćete platiti i ako automobil ostavite tu cijeli dan.

Ovakav potez vlasnicima zemljišta vjerovatno donosi zaradu, ali susjedi time još jedom iskazuju svoju (ne)gostoljubivost, odnosno da prave razliku između “podobnih” i “nepodobnih” turista.

 

Informer.ba