BiH Udarno Vijesti

Tukao sam se sa Arkanom i ‘arkanovcima’, tući ću se i s Hypo bankom. Letjet će i glave!

Službenici bugojanske policije priveli su u petak kasno popodne na informativni razgovor vlasnika restorana “Vila Grande” u tom gradu Kemala Durakovića zbog dramatičnog pisma upućenog Hypo banci, federalnim i državnim institucijama.

On je, između ostaloga, u pismu zamolio sve institucije da se pozabave problemom rasta švicarskog franka:

Molim vas da nas zaštitite! Kamo sreće da sam obje noge slomio, a da nikad u tu banku nisam ušao… Ovo vam pišem u 4:30 sati ujutro, jer san na oči ne ide zbog vašeg lihvarenja i vašeg tumačenja libora (londonska međubankarska stopa, op. a.), kao i povećanja mjesečne rate od oko 3.000 KM. Navedeni kredit sam već upola redovno vratio. Vraćao sam rate do juna 2011. godine, a s današnjim danom Hypo banci “dugujem” više nego što sam podigao. Ko zna gdje je tu kraj! Vjerovatni kraj rasta “švicarca” je 2016. godine, kada krediti uzeti na period od 10 godina (većina stanovništva BiH je digla kredite na taj period) trebaju biti vraćeni, a mi izlihvareni i opljačkani – napisao je ogorčeni Duraković u pismu.

Upozorio je bankare da je spreman do kraja štititi svoju porodicu od njihovih lihvarskih nasrtaja.

Na kraju, napominjem i upozoravam vas da sam spreman braniti hipoteku svim raspoloživim sredstvima. Ukoliko je aktivirate, vjerujte da ni Hypo banke u Bugojnu neće biti, a letjet će i glave. Ja sam svoju već halalio, a s mojom glavom ići će i druge. Bog mi je svjedok – upozorio je Duraković preko pisma, kojeg je, očito, u ovakvu situaciju doveo i naš sistem koji je, za razliku od Hrvatske, svoje građane prepustio na milost i nemilost bankarima.

Uznemireni Bugojanac istakao je tada da iznos od 3.000 KM, od kojeg živi njegova peteročlana porodica, sada, a isključivo zbog rasta “švicarca“, mora predati Hypo banci.

Biznismenu Durakoviću, koji je 2006. godine u Hypo banci podigao oko pola miliona maraka za svoj biznis, rata je porasla sa 5.500 na 8.500 KM, pa je on odlučio da, kako je istakao, u interesu porodice neće plaćati rate. Ako bude aktivirana njegova hipoteka, zaprijetio je da će letjeti glave!

– Ja sam pred policijom ponovio da su to moje riječi i da iza toga stojim. Tražili su da se izjasnim jesam li sve to napisao u afektu, ja sam odgovorio da za svoje postupke ne mogu garantirati i da ne znam šta ću uraditi ako budem morao plaćati ogromne rate. Ovo je dokaz kako za mene i obični narod ima zakona, a za Hypo banku nema. A i ugledni stručnjak Nikola Grabovac tvrdi da nam se preko “švicarca” nezakonito otima novac  – kazao je Duraković, koji tvrdi da nije bankrotirao, ali da ne dopušta da ga lihvarenjem kradu.

Tragom Durakovićevog pisma u redakciju Dnevnog avaza, koji je objavio Durakovićevo pismo, javio se veliki broj građana koji su u sličnim problemima. Zajedno s ogorčenim Bugojancem apeliraju na advokate i pravne eksperte uopće da pomognu onima koji trpe posljedice rasta švicarskog franka u sastavljanju kolektivne tužbe građana protiv Hypo banke. Mnogi, kako su kazali, nemaju šta da jedu nakon što je franak dosegao dramatičnih 1,80 KM.

Ja sam do rata bio upravnik beogradske Marakane. Tukao sam se po Zemunu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i “arkanovcima”, tući ću se i s Hypo bankom. Jer ja se samo Boga bojim – tvrdi Duraković.

 

Avaz/Informer.ba