Region Udarno Vijesti

Turisti troše hiljade eura dnevno a Hrvati im ne daju čak ni sapun

Naime, Jadranom krstare brodovi stotina i stotina čarter-kompanija, a potražnja zna biti i veća od ponude. No, kad zaista krene pomama za krstarenjima, u kompanijama se ne nerviraju previše zbog općeg dojma i smatraju da mogu i ‘zaribati‘ koji put. Svjedoče tome skiperi koji se često nalaze u situaciji da pred klijentom moraju pravdati nevjerovatne previde vlasnika jedrilica i jahti, koji ih na korištenje predaju u očajnom stanju.

Tako Novi list prenosi iskustvo skipera koji je na luksuznoj jahti, na kojoj je boravila porodica iz inostranstva, dobio poruku ‘da se snađe‘ s nedostacima na brodu. Porodica je sedam dana korištenja luksuzne jahte platila osam hiljada eura, a na brodu nije bilo tekućeg sapuna, vrata kabine se nisu mogla zatvoriti, slavina uz umivaonik na gornjoj palubi ‘prokišnjavala’ je u kuhinji, u ladici s priborom za jelo nalazilo se tek pet viljuški iako je brod registriran za osam osoba…

Tvoj je posao da sve to nekako sakriješ. Osmi je mjesec, navala je za čarter velika, nek’ budu sretni da su i to dobili”, poručili su skiperu iz čarter-kompanije.

Iskustvo para iz San Francisca još je gore po reputaciju naših čarter-kompanija: 25-godišnja arhitektica imala je tek sedam dana godišnjeg odmora, no odlučila je s dečkom doći na krstarenje srednjim Jadranom. Odlučili su se za rutu Brač – Hvar – Vis, a za ‘đitu’ su imali pet dana. Agenciji su izbrojili deset hiljada eura, plus jelo, piće, hostesa, skiper, vez… No, već u polasku jahta nije bila spremna, da bi sat vremena nakon isplovljavanja iz utrobe broda osjetili opasan miris i vratili se natrag u luku isplovljavanja.

Budući da čarter-kompanija nije imala zamjensku jahtu, par su smjestili u osrednji hotel, te su oni u razmaku od samo 24 sata odletjeli nazad u San Francisco. Ipak, hostesi i skiperu korektno su isplatili jednu dnevnicu.

Naravno, kvaliteta usluge u čarter-kompanijama ovisi o zaposlenicima i njihovoj posvećenosti klijentu i uočavanju detalja, pa nisu sve ponude hrvatskih kompanija kao ove u navedenim primjerima. Ipak, čovjek se ne može ne zapitati kakav gost bi odgovarao nekim hrvatskim ugostiteljima?

 

Nrt.hr/Informer.ba