BiH Top Vijesti

Turković podsjetila Dačića na neustavnost obilježavanja 9. januara

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se danas ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću koji bi trebao predvoditi srbijansku delegaciju na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske, podsjećajući ga na odluke Ustavnog suda u vezi s tim datumom.

U izjavi koju je objavila na zvaničnim nalozima društvenih mreža, Turković je kazala da su dužnosnici Republike Srbije, u duhu dobrih odnosa i izgradnji evropskih i dobrih regionalnih odnosa, dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu jer odnosi se trebaju graditi na međusobnom uvažavanju i poštovanju.

– Međutim, dozvolite da vas u vezi s najavljenom posjetom upoznam s činjenicom da je obilježavanje takozvanog dana RS 9. januara organizirano protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini – Ustavnog suda BiH – naglasila je.

Podsjetila je da je neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH krivično djelo, te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa, a dolazak visoke delegacije Srbije i saučešće u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose BiH i Republike Srbije.

Također, dodala je, obilježavanje 9. januara kao dana RS, kako je utvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH, krši i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Naime, Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o danu Republike Srpske te je utvrđeno da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu s Ustavom BiH, Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

– Niko ne spori pravo entiteta da obilježavaju svoje praznike koji su u skladu sa Ustavom niti dobrodošlicu zvaničnicima Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali 9. januar, odlukom Suda ne može biti obilježavan kao dan Republike Srpske – zaključila je Turković.

Protivno takvoj odluci Ustavnog suda BiH, najviši dužnosnici bh. entiteta Republika Srpska i ove su godine najavili niz događaja kojima će se obilježiti 9. januar kao dan Republike Srpske.

 

Fena/Informer.ba