Region Vijesti

Turska ne može “uzdrmati” odnose između Srbije i RS–a

Islamolog Darko Tanasković ocijenio je da različito gledanje na ulogu Turske na Balkanu ne bi trebalo da “uzdrma” skladne odnose Republike Srpske i Srbije, niti da proizvede nesuglasice između predsjednika Milorada Dodika i Borisa Tadića.

Nije to jedino pitanje na koje se, iz objektivnih i razumljivih razloga, u pojedinostima drugačije gleda iz Beograda i Banjaluke. Međutim, na strategijskom nivou državno-nacionalnih prioriteta, Srbija i RS su toliko sudbinski značajne jedna drugoj da niko, a pogotovo Turci, njihove skladne odnose ne bi trebalo da može uzdrmati“, rekao je Tanasković.

Tanasković, koji je bivši ambasador Srbije u Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu, rekao je da treba biti oprezan prema ideološkoj, simboličkoj neoosmanističkoj dimenziji odnosa Turske prema Balkanu koja misli da zbog vijekova osmanske dominacije ovim prostorom ima pravo, pa čak i obavezu da se miješa u unutrašnja pitanja savremenih država.

On je naveo da je u javnosti u Srbiji prilično rasprostranjen utisak da se u jednom trenutku prenagljeno i prejako zaigralo na “tursku kartu” i da se spremnost za jačanje privredne i finansijske saradnje isuviše blisko spregla sa neumjesnim političkim uplitanjem Turske u “sređivanje prilika” na prostoru bivše Jugoslavije, pa čak i osjetljivih unutrašnjih pitanja Srbije.

Tanasković je  za “Politiku” rekao  da se posljednjih godina u turskoj istoriografiji manifestuje sklonost ka nekritičnom revalorizovanju civilizacijskih dometa osmanske epohe.

On je ocijenio kao zaprepašćujuća tumačenja, koja u posljednje vrijeme o osmanskoj prošlosti Balkana daju turski ambasadori, koji govore o “divnom zajedničkom životu“, ali da neodmjerene izjave turskih zvaničnika kao TajipaErdogana o Sarajevu i Ahmeta Davutoglua o Osmanskom carstvu samo prate rast moći Turske.

Tanasković smatra da Srbija, kao i druge balkanske zemlje, mora sarađivati, i to što šire i sadržajnije, sa Turskom koja je nedvosmisleno već sada regionalna sila u usponu, jer je “bez odgovarajućeg uklapanja Turske teško zamisliti trajnu stabilnost i napredak regiona“.