Svijet Udarno Vijesti

Turska predlaže sedmodnevni prekid vatre u Libiji

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je danas da Ankara predlaže plan o sedmodnevnom prekidu vatre u Libiji, kako bi mogla da počne politička tranzicija u toj zemlji.

Turska radi na mapi puta uz konsultacije sa svojim saveznicima i stranama u Libiji“, rekao je Davutoglu novinarima.

On je precizirao da je riječ o prekidu vatre, povlačenju svih borbenih snaga iz gradova i potpunom pristupu za humanitarne radnike.

Smatramo da ovi ciljevi treba da budu ostvareni u roku od sedam dana. Da bi se ostvario istinski prekid vatre, neophodno je da ovaj mehanizam bude na snazi“, rekao je Davutoglu.

Prethodno je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini rekao na konferenciji za novinare da međunarodna koalicija koja se bori protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija predlaže prekid vatre koji bi trajao sedam dana.

Predstavnici međunarodne krizne grupe za Libiju sastali su se danas u Rimu, a naredne susrete održaće u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turskoj.

Treći sastanak kontakt grupe biće održan u Emiratima, a četvrti u Turskoj sredinom juna, rekli su zvaničnici i dodali da precizni datumi još nisu utvrđeni.

 

srna/informer.ba