Svijet Vijesti

Turska: Ubijeno 160 kurdskih pobunjenika

Turske oružane snage saopštile su danas da je u vazdušnim i artiljerijskim udarima na sjeveru Iraka ovog mjeseca ubijeno od 145 do 160 kurdskih pobunjenika.

Ranije je bilo objavljeno da je u vojnim akcijama ubijeno oko 100 pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK), u čijim je akcijama u Turskoj u julu ubijeno više od 40 vojnika.

Akcije na sjeveru Iraka izazvale su tenzije u odnosima vlasti u Ankari i poluautonomnoj kurdskoj oblasti na sjeveru Iraka, nakon što su lokalni kurdski zvaničnici saopštili da je u jednom vazdušnom udaru poginulo sedam civila. To je izazvalo proteste u glavnom gradu Arbilu i drugim gradovima.

Turski Generalštab objavio je danas da je više od 100 boraca PKK ranjeno u napadu izvršenom 17. avgusta.

Ova informacija nije mogla biti potvrđena, a Generalštab se poziva na “različite izvore”.

Kurdski poslanici u iračkom parlamentu zatražili su prošle sedmice da se Turska izvini zbog vazdušnih udara i zatražili da turske vojne baze na iračkoj teritoriji budu zatvorene.

Turski borbeni avioni izvršili su 21 vazdušni udar od 25. do 28. avgusta u oblastima Zap i Gara, na sjeveru Iraka, gdje PKK ima svoje baze iz kojih kreće u akcije na jugoistoku Turske. Artiljerija je u istom periodu gađala 38 meta.

Irak tvrdi da Turska i dalje ima 1 300 vojnika na sjeveru Iraka u maloj bazi koja je osnovana tokom devedesetih godina prošlog vijeka uz saglasnost tadašnjih vlasti u Bagdadu.

 

Srna/Informer.ba