Svijet Udarno Vijesti

Turska: Zbog ilelegalne trgovine organima ljekaru prijeti 171 godina zatvora

U optužnici objavljenoj u srijedu, republički tužitelj Resat Ugur Sopysal optužuje Dr.Sonmeza za “ilegalnu trgovinu organima “, kao i za “osnivanje kriminalne organizacije“, precizira agencija.

Tužilaštvo tereti ljekara da je izveo 11 odstranjenja bubrega pacijentima na klinici Medicus u Prištini, kako bi ih prodao bolesnicima u Izraelu koji pate od insuficijencije bubrega.

Tužitelj traži zatvorske kazne za još tri osumnjičene osobe: do 171 godine zatvora za izraelskog građanina Mošu Harela, optuženog da je bio posrednik između pacijenata u Izraelu, 78 godina za turskog ljekara Kenana Demirkola, optuženog da je izveo pet vađenja bubrega i 18 godina za jednu sporednu osobu.

Jedan porotnički sud treba da se narednih dana izjasni o validnosti optužnice, prije eventualnog otvaranja suđenja.

Evropska misija na Kosovu (EULEX) već je u junu optužila Dr. Sonmeza i Mošu Harela za trgovinu ljudskim organima.

Nakon više godina bježanja, Jusuf Sonmez je uhapšen, a zatim oslobođen u Turskoj polovinom januara, nakon saslušanja u Istanbulu.

Istraga je otvorena na Kosovu nakon što je na aerodromu u Prištini pozlilo jednom turskom državljaninu čiji je bubreg presađen jednom izraelskom pacijentu. Ova istraga je dovela do zatvaranja klinike Medicus 2008. godine.

 

Fena/Informer.ba