BiH Udarno Vijesti

Turske šume donirat će BiH opremu za gašenje šumskih požara

Zbog sve ozbiljnijeg problema požara u Bosni i Hercegovini, posebno onih koji haraju bosanskohercegovačkim šumama,

Prema riječima predsjednika Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva (UŠIT) Federacije BiH prof. dr. Mersudina Avdibegovića, riječ je o jednoj cisterni za gašenje šumskih požara, pick-up kamionetu i kompletu za posadu koja bi radila s doniranim mašinama i opremom.

Budući imamo saradnju s Turskim šumama izdejstvovali smo ovu donaciju. Nije to velika donacija, ali nama bi značilo mnogo. Bilo bi korisno. Mi smo tu protivpožarnu opremu bili namijenili Konjicu, koji je teško pogođen požarima, te dijelom Unsko-sanskim šumama. Vjerujem da će donacija biti dopremljena s početkom jeseni. Nažalost, za korištenje opreme u ovoj godini možda će biti kasno, ali iduće godine ćemo te mašine sigurno imati na terenu u punom kapacitetu“, rekao je Avdibegović za agenciju Anadolija.

Govoreći o problemu šumskih požara uopće, Avdibegović objašnjava da je udruženje na čijem je čelu predlagalo sistemska rješenja. Ali, kako kaže, BiH je komplicirana država.

Imali smo ideju da se formira šumarska jedinica koja bi na nivou cijele Federacije BiH gasila šumske požare, no organizacija šumarstva u nas je komplicirana, pa od toga još nema ništa“, kazao je Avdibegović.

Iz UŠIT-a su uputili apel javnosti BiH o neophodnosti aktivnije uloge svih institucija našeg društva na zaštiti šumskih ekosistema. Ukazuju da je bogatstvo šuma u BiH potpuno ugroženo.

Svake godine svjedoci smo ogromnih šteta koje izazivaju šumski požari koje, veoma često, za posljedicu imaju deforestizaciju šuma, odnosno potpuni nestanak šuma određenog područja sa svim negativnim konsekvencama po život čovjeka. Kao što su dosadašnja iskustva pokazala, evidentan je nedovoljan angažman pozvanih struktura sistema na proces organizacije i neposrednog gašenja šumskih požara. U većini slučajeva direktni sudionici na gašenju šumskih požara su samo profesionalne i dobrovoljne vatrogasne brigade, te uposlenici privrednih društava iz oblasti šumarstva“, tvrde u UŠIT-u.

Za efikasnu i efektivnu borbu protiv šumskih požara, dodali su, to nije dovoljno. Potreban je mnogo ozbiljniji odnos na prevenciji i suzbijanju šumskih požara. Kako kažu, naš zajednički cilj mora biti praktična realizacija optimalnog modela borbe protiv šumskih požara u BiH.

AA/Informer.ba